Senát schválil podmínky pro přijímání studentů v roce 2015

Ilustrační foto: Imrich Veber
středa 21. května 2014, 07:22 - Text: Pavel Konečný

Přijímací zkoušky a přijetí nových mediků v anglickém studijním programu v akademickém roce 2015/2016 byl jeden z hlavních bodů jednání včerejšího zasedání akademického senátu lékařské fakulty.

Přednost nakonec dostal protinávrh, který předložila pedagogická komise senátu. Obsahoval formální změny a pro zahraniční studenty by měl být srozumitelnější. Koncepce přijímacího řízení pro následující akademický bude stejná jako letos, i když s drobnými změnami je třeba počítat.

165 procent

Testy museli zahraniční uchazeči vypracovat dosud alespoň s padesátiprocentní úspěšností. Hranice 50 procent podle proděkana Jiřího Ehrmana pro uznaný test sice zůstane, ale celkový součet tří testů bude mít limit 165 procent. „U studentů, kteří projdou odbornými testy, budeme požadovat i jazykové vysvědčení nebo jazykový test připravený filozofickou fakultou,“ dodal Ehrmann. Důvodem pro zpřísnění zkoušek je udržení prestiže olomoucké fakulty.

Někteří Češi bez zkoušek

Nic se nezmění ani pro české studenty. Přijímací zkoušky budou 16. června a přijetí na olomouckou medicínu bez zkoušek mají i nadále zajištěnu „jedničkáři“. Podobný princip uplatňují i jiné lékařské fakulty v Česku. „Jsme si vědomi, že úroveň středních škol je rozdílná, ale nechceme premianty o tuto možnost připravit a také nechceme postupovat jinak, než ostatní fakulty,“ uvedla proděkanka Hana Kolářová.

Sami studenti považují přijetí bez zkoušek za diskriminaci a za prvotní považují zájem o medicínu. Za všechny to v senátu shrnul Jakub Kania. „Často jde o uchazeče, kteří se hlásí na práva i na medicínu,“ argumentoval. Podle děkana Milana Koláře ale samotný zájem u studentů se slabším prospěchem nestačí.

Na olomouckou medicínu se hlásí každoročně asi tři tisíce uchazečů, ke studiu jich bývá přijato kolem dvou stovek na všeobecné a stovka na zubní lékařství.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.