Sečteno! Lékařská fakulta má nový senát

Sčítání hlasů.
Foto: Karolína Burdová a Pavel Konečný
pátek 29. listopadu 2013, 20:04 - Text: Pavel Konečný

Zhruba dvě a půl hodiny trvalo dnes sčítání hlasů po skončení voleb do akademického senátu lékařské fakulty. Mezi akademiky v něm bude pět nováčků. Studentskou komoru až na jednu výjimku ovládli posluchači zubního lékařství.

Senát lékařské fakulty je na univerzitě nejpočetnější. O 24 akademických křesel se ucházelo 65 kandidátů. Obměna nakonec není veliká. Svůj mandát neobhájili František Kopřiva, Dagmar Riegerová a Iva Vágnerová. Nově v senátu zasednou Petr Džubák, Jan Gregar, Jiří Minařík, Martin Procházka a Josef Srovnal.

Paradoxní situace nastala na posledních dvou „postupových“ místech, na které byli zvoleni se stejným počtem hlasů tři kandidáti. „Nakonec rozhodoval los. Pokud shoda nastala u dvou kandidátů, házeli jsme korunou. Když byli tři, losovali jsme z napsaných papírků,“ vysvětlil předseda volební komise Aleš Manda. Štěstí se v tomto případě odvrátilo od Dana Marka, který se do senátu nedostal, přestože měl stejných 49 hlasů jako Milan Adamus a Petr Heinc.

Los rozhodl rovněž ve studentské komoře. Na poslední 12. místo tak dosáhla Petra Dudová, která měla po sečtení stejných 147 hlasů jako Roxane Authorsen.

Nejvíce hlasů nasbírali Jan Strojil (132) v akademické komoře a mezi studenty Jakub Kania (231).

Volební účast přesáhla 36 procent, přišlo k nim 1059 voličů. Přesná statistika zní: 252 akademických pracovníků a 807 studentů.

Jak upozornil předseda volební komise, výsledky jsou zatím předběžné. Definitivní budou až po třech pracovních dnech, pokud někdo proti nim nepodá protest. Tedy 5. prosince.

Akademický senát se volí na tříleté období. K minulým volbám v roce 2010 přišlo 831 voličů.

Kompletní výsledky ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.