Rozsvícený vánoční stromek symbolicky otevřel advent na lékařské fakultě

Lékařskou fakultu včera navštívil Mikuláš s čertem a andělem.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 3. prosince 2015, 15:00 - Text: Velena Mazochová

Dobré skutky studentů medicíny převážily nad jejich hříchy. Tímto verdiktem ukončil spor anděla s čertem děkan Milan Kolář, alias Mikuláš, při včerejším fakultním setkání u vánočního stromku. Jeho slavnostní rozsvícení v přízemí nových Teoretických ústavů zároveň symbolicky završilo přání krásného adventního času pro mediky a zaměstnance lékařské fakulty.

„Nezdraví, spí na přednáškách, v tramvaji nahlas líčí průběh pitev, nevědí, co jsou to přezůvky, stěžují si, že tisíc dvě stě stránek na zkoušku je moc, na otázky vyučujících odpovídají hrobovým tichem,“ vypočítávala  hříchy mediků proděkanka Eliška Sovová v čertovském kostýmu. Anděl v podání její kolegyně Hany Kolářové ale triumfoval výčtem dobrovolných aktivit pro veřejnost i fakultu, jako jsou například Běh proti diabetu, Neznáš – nezachráníš nebo Český den zdravých zubů.

 „Když potěžkám knihy hříchů a dobrých skutků, musím potvrdit, že dobro opravdu zvítězilo. Jako svatý Mikuláš vám přeji krásný advent. Je to jedna z nejkrásnějších částí roku, kdy se můžeme alespoň na chvíli zastavit a přemýšlet nejen o sobě samých, ale i o svém okolí a snažit se udělat radost svým bližním,“ prohlásil Mikuláš ve zcela zaplněné hale nových Teoretických ústavů. Studentům popřál také mnoho úspěchů v nadcházejícím zkouškovém období. „A kdyby se vám něco nepodařilo, napněte síly a jděte dál,“ zdůraznil děkan.

Mikulášskému veselí, které doprovázela Medická cimbálová muzika s lidovými tanci a písněmi, předcházela přednáška absolventa lékařské fakulty Josefa Podstaty, nynějšího ředitele Českého rozhlasu Ostrava a Olomouc, na téma „Medicína a média“. Další část odpoledne byla věnována setkání akademické obce s děkanem Milanem Kolářem. Ten se ve svém vystoupení zaměřil na rekapitulaci činnosti fakulty v uplynulém roce a nastínil výhled pro další období v oblastech výuky, vědy a výzkumu, akreditací nových studijních programů, plánovaných investic i financování.

„Dotace, které dostávají lékařské fakulty od státu na jednoho medika, představují zhruba 56 procent toho, co je potřeba. Znamená to, že na přípravu další generace lékařů si musíme vydělat. Ale už jsme se v tom naučili chodit, máme anglické studijní programy i kvalitní vědecko-výzkumnou činnost,“ uvedl děkan. Jak zdůraznil, právě z hlediska vědeckého výkonu je olomoucká medicína v současné době na vzestupu i v porovnání s ostatními českými fakultami. „Za velmi důležité ale pokládám také to, že fakulta je jednotná a že máme všichni na mysli její prosperitu a přátelskou atmosféru. Jsem přesvědčený, že je tomu tak právě díky vám,“ vzkázal akademické obci Milan Kolář.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.