Rektor zastoupil prezidenta a předal Dagmar Pospíšilové profesorský dekret

Dagmar Pospíšilová dostala profesorský dekret z rukou rektora.
Foto: Pavel Konečný
pátek 26. června 2015, 14:04 - Text: Pavel Konečný

Tiché soukromé uvítání na rektorátu dnes zažila profesorka Dagmar Pospíšilová. Dodatečně dostala dekret potvrzující nejvyšší vědecko-pedagogický titul.

„Dnes sice jen zastupuji pana prezidenta, ale věřte, že si vážím vaší neskonalé práce,“ ocenil Pospíšilovou rektor Jaroslav Miller. Čerstvá profesorka mu bonmot oplatila. „V Karolinu jsem byla mnohokrát, naposledy při promoci mé dcery, tady jsem poprvé a ráda,“ řekla Pospíšilová.

Kromě tvrdých desek jí rektor předal i kytici květin a provedl slavnostním sálem. „Zrovna včera nám tady zabili kvestora. Ale jenom jako, jsou tady filmaři, natáčejí detektivku Modré stíny,“ objasnil Miller.

Pospíšilová se stala profesorkou již 1. května. Stejně tak ornitolog Tomáš Grim, který je dlouhodobě na pozorování na Novém Zélandě a v Olomouci bude až v září. Proto dnes na rektorátu chyběl.

Předání dekretů provázely dvojnásobné komplikace.  „Vždy to bylo narychlo, napřed těsně před ceremoniálem zrušeno, pak zase rychle obnoveno. Nemohla jsem do Karolina podruhé přijet, protože jsem byla na konferenci ve Vídni,“ popsala trable kolem předání dekretu hematoložka z dětské kliniky.

Původní slavnostní předání dekretů v Karolinu bylo počátkem května zrušeno pro neúčast rektorů. Důvodem byla obstrukce prezidenta Miloše Zemana, který odmítl jmenovat profesory Jiřího Fajta, Jana Eichlera a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické za profesory. Neučinil tak dodnes. Náhradní ceremoniál 12. června se konal bez Zemana, odvolaného ministra školství Marcela Chládka i bez dvou olomouckých profesorů.

Více o nových profesorech ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.