První etapa rekonstrukce Teoretických ústavů končí, další začne v září

Stavební práce ve staré části Teoretických ústavů.
Foto: Velena Mazochová
pátek 21. srpna 2015, 08:30 - Text: Velena Mazochová

Režim bouracích prací a hrubých stavebních úprav převládl během letních měsíců v objektu starých Teoretických ústavů. Nejhlučnější provoz by měly na začátku září vystřídat montážní práce a vybavení interiérů. Pro stěhování fakulty zdravotnických věd a pracovišť lékařské fakulty budou rekonstruované prostory připraveny od poloviny října.

„Nejhrubší práce by měly proběhnout do konce srpna, pak přijdou na řadu montáže, nové elektrické rozvody, zdění a pokládání podlah. V polovině října by mělo být vše hotovo včetně dovybavení interiérů,“ upřesnil očekávaný postup prací vedoucí správy budov lékařské fakulty Petr Zlámal.

Stěhování fakulty zdravotnických věd

Současná etapa rekonstrukce se týká prostor v přízemí a v prvním poschodí obou křídel Teoretických ústavů, kam se postupně přesunou všechna pracoviště fakulty zdravotnických věd. Připraveno bude pro ni celé první patro levého křídla a nové učebny v pravé části v bývalých prostorách Ústavu anatomie. „V bývalých prostorách soudního lékařství o poschodí výš bude výukové centrum pro chirurgii a další učebny lékařské fakulty,“ doplnil Zlámal.

Stěhování fakulty zdravotnických věd by podle proděkana Jana Galuszky mělo být zahájeno v závěru zimního semestru. „Napřed se budou z třídy Svobody stěhovat odborná pracoviště, která zajištují výuku studentů, a studijní oddělení fakulty. Přestěhují se i pracoviště, která jsou v prostorách fakultní nemocnice mimo Centrum praktických dovedností,“ nastínil Galuszka.

Jako poslední budou dosavadní prostory opouštět zaměstnanci děkanátu. Plný provoz v rekonstruovaných prostorách včetně výuky očekává vedení fakulty na začátku letního semestru nadcházejícího akademického roku.

Přesídlení pracovišť lékařské fakulty

Přesouvat se budou také některé ústavy lékařské fakulty. „Například patologická fyziologie se přestěhuje do spodních prostor bývalé patologie, která už sídlí v nové dostavbě. Uvolní tak místo, kam se po rekonstrukce přesune z centra města děkanát,“ přiblížil Zlámal.

Stěhování už má naopak za sebou studijní oddělení lékařské fakulty nebo oddělení specializačního vzdělávání. Na třídě Svobody zatím zůstává ekonomické oddělení a podatelny.  Kompletně se děkanát přesune na nové působiště na počátku letního semestru, tedy na jaře 2016.

V nových prostorách už více než rok funguje také nové Centrum telemedicíny a simulátorů (Centesimo). Nově se počítá se vznikem Aeskulapovy akademie. „Jde o vybudování operačního sálu, kde bude umístěn jeden z nejmodernějších simulátorů pro výuku chirurgie. Tím výrazně posílíme a zkvalitníme praktickou výuku mediků,“ vysvětlil děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

Lékařské a zdravotnické obory v jednom areálu

Sblížit teorii praxi je také jedním z cílů vedení fakulty zdravotnických věd. „Chceme výuku nelékařských zdravotnických oborů maximálně přiblížit provozu fakultní nemocnice, kde probíhá praktická výuka studentů,“ vysvětlil Galuszka. Vzhledem k plánovanému sdílení všech učeben se podle něj zároveň prohloubí mezifakultní spolupráce.

Podle děkana Koláře je probíhající rekonstrukce důležitým krokem k dalšímu plánovanému rozvoji všech tří institucí. „Mým cílem je soustředit lékařské a zdravotnické programy do jednoho areálu, v němž sídlí fakultní nemocnice, lékařská fakulta a fakulta zdravotnických věd včetně administrativy. Vedle Ústavu molekulární a translační medicíny a dostavby Teoretických ústavů vznikne jedinečný komplex, který posílí naši pozici v rámci celé republiky,“ zdůraznil Kolář. Vždy považoval za důležité, aby studenti, učitelé a administrativa byli na jednom místě.

„Rozhodně to ale není poslední etapa. Je nutné udělat ještě další menší, i když rovněž důležité kroky. Například vyměnit topení nebo vybudovat záložní energetické zdroje. Nesmíme zůstat stát na místě a být spokojeni s tím, co máme. V medicíně takto nelze uvažovat, je nutné neustále vše zdokonalovat,“ dodal Kolář.

Architektonicky cenná budova Teoretických ústavů lékařské fakulty byla postavena v letech 1950–1961 podle projektu Václava Roštapila a Jiřího Krohy, významného představitele české meziválečné a poválečné moderní architektury. V roce 2012 bylo dokončeno konstrukční připojení unikátní dostavby Teoretických ústavů, vybavené moderními prostorami pro výuku, studium a vědecko-výzkumnou činnost.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.