Profesorským řízením úspěšně prošli Edgar Faber a David Školoudík

David Školoudík a Edgar Faber (zleva).
Foto: Velena Mazochová
pondělí 30. června 2014, 08:04 - Text: Velena Mazochová

Další dvě jména přibyla na seznam profesorů, které schválila Vědecká rada Univerzity Palackého. Ministerstvu školství postoupila návrhy na jmenování hematologa Edgara Fabera a neurologa Davida Školoudíka.

Zástupce přednosty pro výuku hemato-onkologické kliniky Edgar Faber patří k předním českým odborníkům v oblasti chronické myeloidní leukemie. Věnuje se také problematice transplantací krvetvorných buněk, podpůrné péče a mikroskopické morfologie. Byl hlavním editorem dvou monografií a autorsky se podílel na dalších 20 příspěvcích v deseti monografiích a více jak 130 publikacích v recenzovaných časopisech. Účastnil se řady grantových projektů. Je redaktorem časopisů Transfuze a hematologie dnes a Journal of Leukemia. Od roku 1997 vede transplantační program hemato-onkologické kliniky, kde spolu s Karlem Indrákem provedl první olomouckou transplantaci kostní dřeně. Působí jako vedoucí Tkáňové banky v olomoucké fakultní nemocnici, konzultant Českého národního registru dárců dřeně v Plzni a jako člen Meziústavní indikační komise pro alogenní transplantace krvetvorných buněk od dobrovolných dárců z registrů. 

David Školoudík, který působí na neurologické klinice lékařské fakulty a ústavu ošetřovatelství fakulty zdravotnických věd, se zaměřuje na oblast cerebrovaskulárních onemocnění a diagnostiku cévních onemocnění mozku – neurosonologii. V České republice patří k průkopníkům transkraniální duplexní sonografie v diagnostice mozkové ischemie. V roce 2001 zavedl jako druhý na světě metodu ultrazvukové rekanalizace intrakraniálních mozkových tepen. Je autorem nebo spoluautorem téměř stovky oponovaných původních vědeckých publikací, třicítky souhrnných vědeckých prací, tří monografií a devíti kapitol v monografiích včetně zahraničních. V minulých letech byl řešitelem nebo spoluřešitelem devíti grantových projektů, v současné době vede nebo se podílí na čtyřech projektech Interní agentury ministerstva zdravotnictví.

Jmenování obou nových profesorů schválila Vědecká rada univerzity na svém červnovém zasedání na základě návrhů lékařské fakulty. Podle ministerstva školství budou noví profesoři českých vysokých škol jmenováni pravděpodobně na podzim.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.