Příručka pro uživatele Evropy – kurz komunikace pro zahraniční studenty

Ilustrační foto: 123rf
úterý 20. ledna 2015, 08:23 - Text: Velena Mazochová

Přispět k pochopení kořenů a základních hodnot evropské kultury – taková je základní myšlenka nového předmětu Europe: User‘s guide v anglickém studijním programu lékařské fakulty pro zahraniční, zejména muslimské studenty. Seminář s odborníky z cyrilometodějské teologické fakulty se poprvé otevře v letním semestru.

„Zahraničním studentům chceme nabídnout určitý interpretační klíč, který jim pomůže lépe porozumět evropské kultuře a orientovat se v jejích hodnotách. Pokusíme se jim představit interpretaci Evropy, která stojí na křesťanství, vychází ze způsobu řeckého myšlení, z římského práva a důrazu na svobodu, který čerpá z židovského myšlení,“ shrnul koncepci připravovaného semináře jeho garant Jaroslav Franc.

Jiný životní styl

Podnět pro zlepšení komunikace se zahraničními studenty vzešel od prorektorky Ivany Oborné. Jak potvrdil proděkan lékařské fakulty Jiří Ehrmann, nabídka teologů je ideální ukázkou konceptu evropského života. Základní myšlenka je podle něj o to vítanější, že ke studiu na olomoucké medicíně se hlásí stále více zahraničních uchazečů.

„Jsou to v podstatě devatenáctileté děti, které jedou přes půl zeměkoule do zcela odlišného prostředí, definovaného úplně jiným stylem života i jinými religiozitami. Narážejí na problémy spojené se steskem po domově, musejí se naučit v novém prostředí orientovat a jsou drceni požadavky náročného studia,“ připomněl Ehrmann.

Zahraniční studenti se podle proděkana mimo fakultu setkávají s projevy xenofobie a potenciálně mohou narážet i na negativní reakce pacientů. „Ač jsme patrně jedna z nejvíce ateistických zemí na světě, musíme brát v potaz, že zahraniční studenti většinou nějakou religiozitu mají a pokud přijímáme studenty z Asie, jsou to většinou muslimové,“ doplnil Ehrmann.

Porozumět a komunikovat

Smyslem kurzu je proto vysvětlit, že „ta správná Evropa“ má jiné základy a že to není konfliktní téma. „Cokoli radikálního je vždycky neštěstí, které se přenáší z generace na generaci. Dávat lidi dohromady a komunikovat je jediné řešení, a to i vzhledem k aktuálním událostem v Paříži,“ zdůraznil Ehrmann.

Nový céčkový předmět si mohou studenti zapsat do svého studijního plánu pro následující semestr. Interaktivní rámec semináře účastníkům umožní „rozklíčovat“ konkrétní situace v každodenním kontaktu s realitou českého prostředí. „Určitě po nich nebudeme požadovat žádnou náboženskou konverzi, ale budeme se snažit, aby těch několik let studia u nás prožili plodně,“ řekl Franc.

Ehrmann považuje za klíčový problém nízký zájem o kurz ze strany studentů, a to navzdory propagaci. Vedení lékařské fakulty proto bude usilovat o intenzivnější etablování předmětu jako součásti profesionální výbavy lékaře.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.