Přestavba Teoretických ústavů může začít. Za rok

Plány projektanta Iva Vzatka na přestavbu staré části Teoretických ústavů.
Repro: Žurnál UP
pátek 28. června 2013, 08:19 - Text: Martina Šaradínová

Již v létě příštího roku by podle optimistické varianty mohla začít rekonstrukce starých Teoretických ústavů v hodnotě 150 milionů korun. Do nových prostor se přestěhují děkanáty a také tam vznikne menza.

„Rekonstrukci provést musíme. Některá pracoviště jsou po přestěhování do nové budovy prázdná, nic se tam neděje, a pokud bychom nezačali s opravou, prostory by chátraly. Udělali jsme již obrovský krok výstavbou nové budovy, nyní musíme udělat další. Místa pro výuku bude více,“ uvedl děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

Na společném využití budovy se lékařská fakulta dohodla s fakultou zdravotnických věd. Materiály k rekonstrukci včetně dohody o vzájemné spolupráci obou fakult již obdrželo vedení univerzity, rektorát připraví výběrové řízení. „Na začátku byly představy obou fakult dosti odlišné, ale nakonec jsme dospěli ke shodě,“ komentoval jednání Kolář.

V budově bude nová jídelna, děkanáty obou fakult a ústavy. Druhé patro bude určeno pro výuku. „Studenti již nebudou chodit na jednotlivé ústavy, ale vyučující budou chodit za studenty. Povede to k racionalizaci a optimalizaci výuky,“ soudí děkan.

Právě tento krok se ale na posledním jednání akademického senátu setkal i s kritikou. Koncentrace výuky do jednoho místa se nelíbí například Pavlu Kurfürstovi z Centra pro výuku cizích jazyků. „Ptám se, zda někdo najde odvahu k radikálnímu přepracování rozvrhů, aby využití bylo skutečně efektivní,“ uvedl Kurfürst. Senátor Vladislav Raclavský z ústavu mikrobiologie upozornil na to, že projekt zatím nepočítá se službami, které jsou v podobných objektech v zahraničí běžné. „Kromě občerstvení by se v objektu mohlo prodávat zboží z oblasti papírnictví nebo drogerie. Objekt by se měl více otevřít veřejnosti,“ apeloval na vedení fakulty Raclavský.

Podle proděkana Martina Modrianského se rekonstrukce dotkne všech ústavů, neboť se bude provádět i oprava topení a zřejmě i vzduchotechniky. Konečná podoba budovy bude podle Koláře kompromisem mezi představami a množstvím peněz, které bude k dispozici. Kromě příspěvku z rektorátu, který pokryje asi polovinu nákladů, půjde zbytek financí z vlastních zdrojů lékařské fakulty. O provozní náklady se pak obě fakulty podělí.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.