Perný den na klinice kardiologie: operace v doprovodu kamer

Natáčecí den na operačním sále.
Foto: Ivana Fellnerová
pondělí 16. prosince 2013, 08:10 - Text: Velena Mazochová

Unikátní záběry špičkových kardiochirurgických výkonů nabídne nový výukový modul připravovaný pro studenty biologických oborů. Videozáznamy z operačních sálů I. interní kliniky kardiologické pořídil štáb audiovizuálních služeb z univerzitního oddělení komunikace minulý týden.

Natáčecí den byl výsledkem iniciativy vzdělávacího projektu Kreativní fyziologie, jehož součástí je i tvorba virtuálních procházek. „Cílem tohoto výukového modulu je poskytnout studentům atraktivní pohled na různá vzdělávací, výzkumná, lékařská a praktická pracoviště, do jejichž činnosti se fyziologie promítá na teoretické nebo praktické úrovni,“ objasnila cíl zastřešujícího projektu jeho hlavní řešitelka Ivana Fellnerová z katedry zoologie přírodovědecké fakulty.

Akutní i plánované zákroky v přímém přenosu

Harmonogram zahrnoval rutinní vyšetření i složité zákroky od monitoringu krevního tlaku a srdeční frekvence až po náročné kardiochirurgické operace. Filmový štáb byl přítomen také při implantaci kardiostimulátoru, kterou prováděl přednosta kliniky Miloš Táborský. „Byl to neuvěřitelný koncert profesionála, který k souběžně prováděné operaci dokázal podat zasvěcený výklad a vyjít vstříc kamerám,“ popsala Fellnerová.

Do denního harmonogramu patřilo také náročné vyšetření srdce pomocí jícnové echokardiografie. „Byli jsme přítomni celkovému vyšetření pacienta s arytmií srdce včetně použití elektrošoků,“ přiblížil vedoucí audiovizuálních služeb Martin Müller. Kamerám se podařilo zaznamenat i příjezd záchranky a urgentní lékařský zásah na angiolince při akutním infarktu myokardu.

S kamerou za zády

V průběhu celého pracovního dne se do hledáčku kamer dostaly veškeré činnosti související s běžným pracovním provozem kliniky včetně porad a konzultací i pedagogické a přednáškové činnosti. „Bylo to obrovské penzum prací odvedených na sto procent a s vizí posouvat odbornou oblast stále kupředu,“ zdůraznil Müller. Jak dodal, ani jeho štáb se po celý den nezastavil. „I pro nás to bylo náročné, ale byla to zajímavá práce,“ řekl Müller.

Pracovat s kamerami za zády nebyl podle přednosty kliniky Miloše Táborského žádný problém. „Přítomnost filmového štábu provoz pracovišť nijak nezatížil. Jsme vytrénovaní ke komunikaci s médii, chci, aby naši pracovníci uměli svou práci prezentovat. Je to dobře odváděná práce především pro pacienta, který je v centru našeho zájmu,“ ujistil Táborský.

Hlavní řešitelka projektu si cení zejména ochoty lékařů a zdravotnického personálu ke spolupráci během náročného pracovního dne. „Všichni k nám byli vstřícní, trpělivě vysvětlovali a pomáhali, zejména docent Hutyra, který se nám věnoval v průběhu celého dne,“ dodala Fellnerová.

Kreativní fyziologie

Získané videozáznamy nyní pracovníci audiovizuálních služeb zpracují do formátu několikaminutové virtuální procházky, která bude umístěna na webových stránkách projektu. Doplní tak materiál, který v podobném formátu získali řešitelé na zahraničních pracovištích ve Francii, Kanadě a Spojených státech.

Kromě projektových účelů budou moci využít „zbylého“ filmového materiálu pro své potřeby i ostatní univerzitní pracoviště. „Materiál bude podle mého názoru dobře využitelný také pro propagaci kliniky na jejích webových stránkách. Chceme, aby pacienti měli možnost vidět její reálný chod,“ potvrdil Táborský.

Cílem projektu Kreativní fyziologie – integrované vzdělávací (motivační) moduly je vytvořit komplexní nadčasové studijní materiály pro studenty biologických oborů. V elektronické a tištěné podobě jsou zaměřeny na čtyři tematické oblasti – kromě fyziologie člověka budou věnovány také fyziologii rostlin a živočichů. Na projektu, který má skončit v únoru příštího roku, partnersky spolupracují Masarykův onkologický ústav a Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.