Ortopedický výzkum na lékařské fakultě letos boduje

Srovnání tkání z okolí asepticky odloučených endoprotéz kolen a kyčlí.
Foto: Pavla Lužná
pondělí 6. října 2014, 07:10 - Text: Martina Šaradínová

Ortopedický výzkum na lékařské fakultě dosáhl letos dvou významných úspěchů. Na konferenci EFORT 2014 v Londýně vědci získali ocenění Jacques Duparc Award za posterové sdělení, v srpnu přijal prestižní ortopedický časopis Osteoarthritis and Cartilage jejich článek. Publikovaná zjištění by mohla v budoucnu přispět k omezení komplikací u pacientů s endoprotézou kolena či kyčle.

S původní prací se prosadili olomoučtí odborníci v Osteoarthritis and Cartilage poprvé. Publikace vznikla ve spolupráci ortopedů, imunologů a histologů. „Jde o výrazný úspěch. Tento časopis je druhý v oborovém pořadí a patří k nejlepším časopisům publikujícím práce o pohybovém aparátu,“ uvedla jedna z autorek a vedoucí týmu imunologů Eva Kriegová.

Práce srovnává molekulární procesy v okolí asepticky odloučených endoprotéz kolen a kyčlí a současně porovnává i molekulární děje ve tkáních získaných od pacientů s osteoartrózou kolena a kyčle.

„Nejvýznamnější částí publikace je prezentace imunogenetických dat pro asepticky uvolněnou endoprotézu kolena, která zatím ve světě nebyla publikována,“ uvedla první autorka článku Tereza Tománková.  

Ačkoliv z pohledu operatéra se „oba příběhy“, tedy aseptické uvolnění endoprotézy kyčle a kolena, velmi podobají, zdejší vědci dokázali odhalit na molekulární úrovni významné rozdíly mezi procesy v obou lokalitách. Popsali také klíčové molekuly, které se podílejí na zánětu a procesech podmiňujících odbourávání kosti v okolí kloubní náhrady.

„Detailní znalost procesů vedoucích k aseptickému uvolnění endoprotézy, kdy je nutno přistoupit k nákladným a komplikovaným reoperacím, může v budoucnosti významně přispět k návrhu preventivních a terapeutických přístupů, které těmto komplikacím zabrání,“ zdůraznil přednosta ortopedické kliniky Jiří Gallo.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.