Olomoučtí vědci obdrželi Cenu TA ČR za vývoj veterinární vakcíny proti borelióze

Přednosta Ústavu imunologie Milan Raška (vpravo) s dalšími autory oceněného projektu při slavnostním vyhlášení Cen TAČR.
Foto: Jan Tichý
pondělí 9. listopadu 2015, 07:32 - Text: Velena Mazochová

Jednu ze čtyř letošních cen Technologické agentury ČR za aplikovaný výzkum získal projekt speciální vakcíny proti lymeské borelióze pro veterináře, na jejímž vývoji se podílel Ústav imunologie lékařské fakulty. Autorský kolektiv převzal ocenění na slavnostním galavečeru v nové budově Národního muzea v Praze.

Hlavním záměrem oceněného projektu bylo připravit veterinární vakcínu, která by umožnila prevenci boreliové infekce u zvířat, zejména u psů. Technologie přípravy byla přitom zacílena na přenos výsledků výzkumu do průmyslové praxe.

Pro konstrukci vakcín vědci ověřovali vhodnost vybraných antigenů. „Vytvořili jsme rekombinantní proteinové konstrukty, které pokrývají imunologicky dominantní úseky borelií vyskytujících se v přírodě. Pro vakcinaci se tak může použít omezený počet rekombinantních proteinů,“ vysvětlil princip oceněného řešení přednosta Ústavu imunologie Milan Raška.

Vzorky přípravku vyhověly laboratorním testům na zvířatech a nyní se biotechnologicky optimalizují pro preklinické testování. V případě příznivých výsledků se rozběhne registrační proces, jehož výsledkem by měl být moderní veterinární léčivý přípravek.

Výzva pro aplikaci v humánní medicíně

V další fázi výzkumu se vědci chtějí zaměřit na přípravu a výrobu vakcíny využitelné při léčbě boreliózy u člověka. Podle Milana Rašky půjde o mnohem komplikovanější a časově i finančně náročnější proces.

„Humánní vakcína musí splnit veškerá kritéria nezávadnosti i účinnosti, což je hlavní otázka, na kterou bude dostupná odpověď až ve chvíli, kdy proběhnou všechny studie. Poté bude možné zodpovědně říci, kdy vakcína vstoupí do humánní medicíny,“ uvedl Raška. „Může se například ukázat, že rekombinantní proteiny použité pro veterinární vakcínu nebudou fungovat optimálně v humánní vakcíně a bude třeba je modifikovat nebo modifikovat použití adjuvantních látek. To by mohlo zavedení vakcíny do humánní medicíny zatížit nezbytným experimentálním vývojem,“ doplnil.

Čtyři z jednadvaceti

Oceněný projekt Multiepitopová syntetická vakcína proti borelióze pro veterinární aplikace zvítězil v kategorii Řešení pro kvalitu života. Na jeho realizaci spolupracovali olomoučtí vědci s kolegy z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství Brno, Ústavu organické chemie a biochemie Praha, Fyzikálního ústavu AV ČR a z firmy Bioveta z Ivanovic na Hané.

Do třetího ročníku Ceny TA ČR bylo přihlášeno jednadvacet projektů, z nichž vybrala hodnotící komise čtyři finalisty. Vedle projektu veterinární vakcíny proti borelióze uspěl také návrh na využití moderních technologií a materiálů při výrobě aerosolových nádobek nebo projekt rozšířeného chovu čmeláků coby alternativních opylovačů. Ocenění si odnesl také návrh na využití nových monokrystalických materiálů v hi-tech technologiích v elektronickém, optickém, optoelektronickém, strojírenském a šperkařském průmyslu.

Bližší informace o soutěži a jejích vítězích ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.