Olomoucké hematologické dny zahájí vědec světové extratřídy

Andreas Engert bude v neděli přednášet v Olomouci.
Repro: Žurnál UP
středa 28. května 2014, 07:08 - Text: Martina Šaradínová

Olomouckou akademickou půdu již o víkendu navštíví Andreas Engert, jeden z nejvýznamnějších představitelů současné světové hemato‑onkologie. Vedoucí německé skupiny pro výzkum Hodgkinova lymfomu přijal pozvání na Olomoucké hematologické dny a svojí přednáškou je slavnostně zahájí.

„V jeho osobě získává odborná veřejnost možnost setkat se nejen se špičkovým vědcem, ale zejména s člověkem, který je představitelem funkční, vysoce inovativní a respektované výzkumné skupiny. Člověkem, který se přímo podílí na významném zlepšení léčebných výsledků u hemato‑onkologicky nemocných,“ uvedl Vít Procházka z hemato‑onkoloogické kliniky.

Profesor Engert se věnuje širokému spektru aktivit od základního výzkumu biologie nádorové buňky přes provádění klinických studií až po systematickou analýzu dat. „Rozsah jeho zájmů je impozantní a pozoruhodně komplexní. Budeme mít možnost naslouchat vzácnému druhu osobnosti vskutku renesančního záběru,“ doplnil Procházka.

Návštěvu Engerta považují pořadatelé za projev respektu k české hemato‑onkologické komunitě. Spolupráce zdejších odborníků s německými kolegy je dlouhodobá a konstruktivní a i díky ní se tuzemským nemocným dostává péče na úrovni vyspělých států Evropy.

Engert vystoupí v neděli v 15:00 v rámci Wiedermannovy přednášky v kongresovém centru NH hotelu. Přednáška je otevřená široké akademické obci.

První Wiedermannovo odpoledne se uskutečnilo v roce 1986 při příležitosti nedožitých 70. narozenin zakladatele olomoucké hematologické školy Boleslava Wiedermanna. Z původně regionální akce se vyvinula celostátní konference Olomoucké hematologické dny s mezinárodní účastí, která je každoročně největší akcí českých hematologů. Pořádá je Česká hematologická společnost ČHS JEP ve spolupráci s Hemato‑onkologickou klinikou Lékařské fakulty Univerzity Palackého. Letos se konají od 1. do 3. června. Hlavním tématem bude Hodgkinův lymfom, který patří mezi nádorová onemocnění lymfatické tkáně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.