Olomoucké hematologické dny ve znamení Hodgkinova lymfomu

Hlavní host Olomouckých hematologických dnů Andreas Engert.
Foto: Martina Šaradínová
pondělí 2. června 2014, 07:26 - Text: Martina Šaradínová

Léčba Hodgkinova lymfomu, nádorového onemocnění lymfatické tkáně, je ústředním tématem letošních Olomouckých hematologických dnů. I proto k prvním vystoupením na největším tuzemském hematologickém kongresu v neděli patřila přednáška vedoucího německé skupiny pro výzkum této choroby Andrease Engerta.

„Hodgkinův lymfom je biologicky nesmírně zajímavé onemocnění. Postihuje především mladé lidi ve věku od dvaceti do pětatřiceti let. Stalo se jakousi výkladní skříní hematologie a hemato‑onkologie, protože bylo jedním z prvních vyléčitelných onemocnění jak radioterapií, tak chemoterapií. Je to určitý modelový případ z hlediska onkologického výzkumu i úspěchu těchto dvou léčebných modalit,“ uvedl předseda organizačního výboru kongresu a proděkan lékařské fakulty Tomáš Papajík.

Úspěšnost léčby je vysoká

Profesor Engert, který vystoupil v rámci Wiedermannovy přednášky, patří v hemato-onkologii ke světové špičce. „Německá skupina vyvinula protokoly, které používáme v léčbě Hodgkinova lymfomu i my v Česku. Dnes jsme schopni vyléčit až devadesát procent hlavně mladších pacientů s touto nemocí konvenčními léčebnými metodami. Ale už máme i další léčebné možnosti včetně transplantační medicíny, a především cílené biologické léčby,“ připomněl Papajík.

Právě konceptu moderní léčby Hodgkinova lymfomu zasvětil Engert přednášku pojmenovanou po zakladateli olomoucké hematologické školy Boleslavu Wiedermannovi. Hlavním tématem současnosti je pro odborníky to, jak snížit toxicitu léčby, riziko vzniku sekundárních nádorů či poškození srdce. K tomu by mohla přispět cílená biologická léčba, o níž promluví Engert na kongresu dnes. Druhým významným tématem nedělního odpoledne bylo tisíc transplantací kostní dřeně, které v uplynulých 17 letech provedli lékaři na olomoucké hemato-onkologické klinice. Hovořil o nich vedoucí transplantačního centra Edgar Faber.

Hosté přijíždějí i díky mezinárodní spolupráci

Olomoucké hematologické dny každoročně přilákají na 700 až 800 účastníků, vedle lékařů například i zdravotní sestry či laboranty. Pravidelně přijíždějí i významní zahraniční hosté.

„Je to tradiční akce a největší sjezd hemato-onkologů a hematologů v Česku. Daří se nám získávat nejlepší odborníky. Je to dáno i tím, že máme řadu mezinárodních spoluprací. Takže kontakty existují a díky nim můžeme přivádět známé spolupracovníky,“ uvedl prezident kongresu Karel Indrák, který byl jednou z hlavních postav večerního slavnostního zahájení kongresu. Jeho součástí byl totiž křest knihy Hematologie a transfuzní lékařství, kterou Indrák editoval a je jejím spoluautorem. Titul vyšel v edici Lékařské repetitorium a přední čeští odborníci v něm předkládají lékařům i studentům stručný přehled moderní hematologie a transfuzního lékařství ve více než stovce hesel.

Olomoucké hematologické dny, které pořádá Česká hematologická společnost ČHS JEP ve spolupráci s hematoonkologickou klinikou lékařské fakulty, pokračují do úterý. Bližší informace jsou ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.