Olomoucké hematologické dny oslavily třicátiny

K hostům sympozia patřil jeden z nejcitovanějších českých vědců Jiří Bártek.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 31. května 2016, 12:50 - Text: Velena Mazochová

Na osm stovek účastníků hostily letošní Olomoucké hematologické dny (OHD) s mezinárodní účastí, které už potřicáté pořádala Hemato-onkologická klinika lékařské fakulty. Pozvání přijala řada předních evropských a světových odborníků, včetně jednoho z nejvýznamnějších českých vědců v oblasti biomedicíny Jiřího Bártka. Bohatý program jubilejního ročníku doplnila premiéra prvního Pacientského dne.

Olomoucké hematologické dny organizátoři připravují především jako významnou platformu pro komunikaci českých a slovenských hematologů, onkologů, bioanalytiků, laborantů a zdravotních sester. Zároveň představují výrazný prostor pro kontakt se zahraničními pracovišti. „Měli jsme tady přednášející z USA, skvělé řečníky z Francie nebo z Německa a všichni patří mezi špičku evropské a světové hematologie. Byli nadšeni úrovní technického vybavení našich laboratoří a možnostmi výzkumu a rádi by s námi spolupracovali v rámci výzkumných projektů i doktorských studijních programů,“ uvedl přednosta pořádající kliniky a předseda organizačního výboru OHD Tomáš Papajík. „Snažíme se zároveň, aby potřebné osobní kontakty a zkušenosti získali naši mladí vědci a mohli využít výměn mladých doktorandů a postdoktorandů. Právě to nás může jako fakultu i univerzitu posunout dopředu,“ zdůraznil.

Symposium on Advances in Molecular Hematology

Kromě přednáškových bloků a postgraduálních sekcí nabídly OHD již podeváté anglicky vedené Symposium on Advances in Molecular Hematology, jehož pravidelnou součástí je přednáška špičkového vědce. Letos přijal pozvání Jiří Bártek, absolvent olomoucké medicíny, který vede mezinárodní výzkumnou laboratoř Cell Cycle and Cancer v Kodani a podílí se na projektech dalších významných pracovišť v Evropě. V olomouckém Ústavu molekulární a translační medicíny vede jednu z výzkumných skupin.

„Přijet do Olomouce je pro mne vždy velice atraktivní, s kolegy zde můžeme probrat projekty, které na lékařské fakultě společně řešíme. Hematologické sympozium navíc nabídlo řadu přednášek, které jsou velmi blízké tématice, na které pracujeme,“ uvedl Jiří Bártek. Ve svém vystoupení se zaměřil na problematiku poškození DNA a na mechanismy, které umožňují náhradu poškozených tkání, a to od procesu stárnutí přes kancerogenezi až po nové terapeutické příležitosti. „Jde o témata, na kterých se dá doložit pokrok, kterého jsme dosáhli od doby, kdy jsme objevili základní molekulární mechanismus. Nyní jsme jej dotáhli až do stadia aplikace na myších nádorových modelech a teď dokonce i v klinických zkouškách,“ přiblížil obsah svého vystoupení Jiří Bártek.

Wiedermanova přednáška a Prezidentské sympozium

Vyzvaným řečníkem prestižní Wiedermanovy přednášky byl letos přední český hematolog a prezident OHD Karel Indrák, který stál u zrodu moderní hematologie v Olomouci, kde vybudoval komplexní klinicko-diagnostické centrum s vlastní lůžkovou péčí, transplantační jednotkou a molekulárně-genetickou laboratoří. Jako dlouholetý přednosta olomoucké kliniky připomněl některé hlavní milníky jejího vývoje i souběžné koncipování olomouckého sympozia. „Začínaly jako podvečerní setkání s šesti přednáškami, pak se z nich staly celodenní a dvoudenní akce. Program postupně narůstal, stoupal počet sdělení a zájem byl nakonec takový, že nás dovedl až k současné podobě třídenního sympozia. Do něj se zároveň vždy promítaly změny i rozvoj hematologické kliniky, “ objasnil Karel Indrák.

Do odborného programu bylo i letos zařazeno Prezidentské sympozium, věnované praktickým otázkám a aktuálním tématům současné hematologie, v němž vystoupili předseda České hematologické společnosti Jaroslav Čermák nebo Michael Dlouhý z brněnské Interní hematologické a onkologické kliniky. Vedle postgraduálních sekcí se zájemci mohli zúčastnit také dalších dvou desítek vzdělávacích bloků nebo moderované diskuse u více než šedesáti posterů.

První Pacientský den

Těsně před začátkem letošních Olomouckých hematologických dnů se poprvé uskutečnil Pacientský den, uspořádaný ve spolupráci s řadou zájmových sdružení, jako například Nadace Haimaom nebo Diagnóza leukémie. Organizátoři se pokusili zapojit co nejvíce pacientských skupin a oslovili také poslance, lékaře, zástupce Všeobecné zdravotní pojišťovny nebo Ministerstva zdravotnictví.

„Někteří z různých důvodů nepřijeli, i přesto to pro pacienty bylo podle mého názoru přínosné setkání. Dopolední sekce se věnovala spíše administrativním a finančním problémům, zájemci se například mohli dovědět, jak některé instituce bojují s rozpočtem a penězi, získali představu, kolik v současnosti nové léky stojí nebo jak neskutečně složitá procedura je schválení léku u Státního ústavu pro kontrolu léčiv. K optimističtějším tématům patřily například reference od pacientek, které měly to štěstí, že mohly po léčbě hemato-onkologického nádoru nebo během ní otěhotnět a porodit zdravé děti,“ uvedl k náplni programu hlavní organizátor a zástupce přednosty pořádající kliniky Edgar Faber.  Pozitivní ohlasy účastníků jsou podle něj výrazným stimulem pro přípravu druhého ročníku v příštím roce.

Slavnostní zahájení třicátých Olomouckých hematologických dnů se uskutečnilo v neděli 29. května v NH Collection Olomouc Congress. Třídenní program, který zahrnul také konferenci ošetřovatelství a zdravotních laborantů, uzavřely dnešní závěrečné přednáškové bloky věnované morfologii, laboratorní diagnostice nebo otázkám dárcovství a odběrů alogenních krvetvorných buněk.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.