Olomouc potřetí běžela proti diabetu

I přes závažné zdravotní téma vládla během dne diabetu pohoda. Zejména při běhu.
Fotogalerie: Martin Višňa
pátek 13. listopadu 2015, 11:54 - Text: Martin Višňa

Přes sto třicet běžců přilákal do hlavní aleje Smetanových sadů Běh proti diabetu, jehož třetí ročník ve středu uspořádali studenti lékařské fakulty. Během sportovně-preventivní akce si zájemci také mohli nechat změřit hladinu krevního cukru nebo podíl tuku v těle a vyslechnout přednášku diabetologa Davida Karáska.  

Medičky, které měřily před restaurací Fontána glykémii, se během odpoledne nezastavily. Hladinu krevního cukru si nechali změřit nejen běžci, ale i řada kolemjdoucích. Výsledky se ve valné většině případů pohybovaly v normě. „Zvýšenou glykémii jsme zjistily u dvou paní. Jedna je diabetička 1. typu, chtěla si krevní cukr nechat změřit před závodem. Druhé paní jsme doporučily, ať si zajde za svým praktickým lékařem a nechá se změřit na lačno, ať je výsledek co nejpřesnější,“ uvedla medička Jitka Dvořáková.

Maximálně podpořit a maximálně si užít

Výsledek v normě měla Martina Kubová, taktéž studentka medicíny. „Prarodiče cukrovku mají, takže mám nějaké zkušenosti a snažím se svému okolí radit, jak jí předejít. Běh sice nemám moc ráda, tuto akci jsem však chtěla podpořit, poběžím kilometr. Jen tak, bez ambicí na umístění,“ prozradila před závodem Kubová. Nakonec doběhla na desátém místě.

Kilometrovou trať s přehledem ovládl student pedagogické fakulty Radek Kahánek. Po krátkém vydýchání se postavil i na start pětikilometrového běhu, kde skončil čtvrtý. „Chtěl jsem maximálně podpořit dobrou věc a také si to maximálně užít, zaběhat si a potkat se s kamarády. Ti ale nepřišli. Měření jsem žádné neabsolvoval, co kdyby mi něco změřili, to bych pak byl nervózní. Kdyby mi naměřili třeba přetrénovanost,“ smál se závodník atletického klubu v Jičíně.

Repetenti mezi vítězi

Na pětikilometrové trati doběhl mezi muži jako první programátor Pavel Dvořák, který se pochlubil, že jde o jeho druhé prvenství na Běhu proti diabetu. Poprvé bral zlato před dvěma lety, vloni neběžel. S nejrychlejší ženou Annou Brychtovou ale přiznali, že trať v aleji jim úplně nesedí. „Je fajn, ale kdyby vedla více po parku, po těch kopečcích, byla by určitě lepší,“ dala pořadatelům tip Brychtová.

Ta, přestože obhájila loňské první místo, neměla v plánu žádnou oslavu. „Bude maximálně tak oslavná kávička. Musím se učit neurologii, brzy mě čeká zkouška,“ posteskla si.

Symbolický účastník

Symbolicky se Běhu proti diabetu zúčastnil i děkan lékařské fakulty Milan Kolář. Do sadů přišel běh alespoň zahájit a poděkovat organizátorům. „Jsem hrdý, že naši studenti pořádají takovou akci a upozorňují na velký problém nejen medicíny, ale celé společnosti. Bylo sice oznámeno, že poběžím, ale zároveň probíhá přednáškový večer Spolku lékařů, který jsem zahájil a musím ho ukončit, tak jsem vás zrychlenou chůzí přišel z Teoretických ústavů pozdravit. Zrychlenou chůzí až během se tam zase vrátím, tak mi to prosím uznejte. Věřím, že příští rok mi to určitě vyjde,“ prohlásil děkan.

Běh proti diabetu pořádají od roku 2013 medici sdružení v olomoucké pobočce mezinárodní studentské organizace IFMSA jako jednu z osvětových akcí u příležitosti Světového dne diabetu. Ten připadá na 14. listopad a připomíná výročí narození objevitele inzulinu Fredericka Bantinga.

 

Výsledková listina 1 km

Ženy

1. Andrea Peukertová - 6:13

2. Lucie Miksová - 6:50

3. Slávka Sarvařová - 6:54

Muži

1. Radek Kahánek - 4:37

2. Mikuláš Kašpařík - 8:16

3. Zdeněk Ramík - 8:17

 

Výsledková listina 5 km

Ženy

1. Anna Brychtová - 21:39

2. Vendula Šebečková - 24:18

3. Jana Matějíková - 24:20

Muži

1. Pavel Dvořák - 18:52

2. Jiří Otrusina - 19:37

3. Roman Špičák - 19:39


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.