Olomouc bude hostit přední odborníky na výzkum rakoviny

Ilustrační foto z minulého ročníku konference: Archiv ÚMTM
pondělí 2. listopadu 2015, 12:09 - Text: Velena Mazochová

Nejnovější poznatky z diagnostiky a léčby nádorových onemocnění nabídne 11. ročník mezinárodní konference, kterou připravuje Ústav molekulární a translační medicíny lékařské fakulty (ÚMTM).  Dny diagnostické, prediktivní a experimentální onkologie, jichž se zúčastní řada špičkových vědců, je plánován na začátek prosince. Zájemci o účast se mohou registrovat už nyní.

„Konference je ojedinělou akcí v České republice, která vytváří interdisciplinární platformu pro spolupráci domácích a zahraničních odborníků a pro výměnu informací v oblasti diagnostiky, výzkumu a léčby maligních nádorů,“ uvedl ředitel pořádajícího ústavu Marián Hajdúch.

Pozvání přijali přední odborníci z významných evropských pracovišť. K hlavním hostům bude patřit nejcitovanější český vědec současnosti Jiří Bártek, který patří ke světové špičce základního biomedicínského výzkumu. Působí jako vedoucí mezinárodní laboratoř Cell Cycle and Cancer v Kodani a stojí v čele jednoho z týmů olomouckého ÚMTM.

Dvoudenní program konference bude rozdělen do několika bloků, v jejichž rámci budou odborníci prezentovat aktuální vědecko-výzkumné výstupy v několika stěžejních oblastech. „Půjde zejména o výsledky výzkumu biomarkerů nádorových onemocnění, nových modelů a technologií, molekulárních cílů a vývoje protinádorových léčiv,“ přiblížil člen organizačního výboru konference Peter Vanek. K diskutovaným tématům budou patřit také otázky poškození a reparace DNA nebo zobrazovací metody v experimentech na živých buňkách. Na konferenci naváže satelitní workshop zaměřený na zobrazování genových produktů v buňkách a tkáních.

Každoročně konference přiláká zhruba 150 účastníků z České republiky i ze zahraničí. „Přijíždějí hlavně ze Slovenska, Rakouska, Německa a Ukrajiny. Oceňují přitom, že jednání jsou vedena v anglickém jazyce,“ doplnil Vanek.

Mezinárodní konference pro výzkum rakoviny se v Olomouci uskuteční už po jedenácté. Zahájení je připraveno na 2. prosince v  NH Olomouc Congress Collection. Vedle ÚMTM se na organizaci podílejí Ústav klinické a molekulární patologie, klastr MedChemBio, výzkumná infrastruktura EATRIS-CZ a nadace Rakovina věc veřejná.

Registrace a další informace ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.