Odborníci se v Olomouci věnovali chirurgickým rekonstrukcím po onkologických operacích

Zahájení symposia se uskutečnilo ve Velké posluchárně Teoretických ústavů za účasti (zleva) přednosty pořádající kliniky Petera Tvrdého, děkana Milana Koláře a proděkana Miloše Špidlena.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 12. února 2016, 14:00 - Text: Velena Mazochová

Diagnostice, prevenci a terapii nádorových onemocnění hlavy a krku se včera a dnes věnovali specialisté z České a Slovenské republiky, kteří přijali pozvání na letošní Olomoucké onkologické dny. Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie lékařské fakulty je pořádá už podevatenácté.

Symposium, které přilákalo na 120 odborníků, se zaměřilo na rekonstrukční výkony po onkologických operacích obličeje a krku. „V současné terapii se preferuje převážně chirurgický zásah. Čím více tkáně odstraníme, tím větší je šance na vyléčení. Vzniklý pooperační defekt je pak třeba rekonstruovat pomocí lalokové plastiky. Je to zároveň jedna z cest, jak zlepšit kvalitu pacientova života,“ vysvětlil přednosta pořádající kliniky Peter Tvrdý.

Kromě přednášek, v nichž se účastníci podělili o své zkušenosti, postupy a výsledky práce, zahrnul program také konkrétní kazuistiky z praxe léčebné péče. „Týkaly se například možných komplikacím lalokových plastik, nádorům slinných žláz nebo vyšetřovacím metodám,“ uvedla zástupkyně přednosty pro výuku Karin Chytilová.

V sesterské sekci se přednášející soustředili na péči o pacienty před chirurgickým zásahem a po operaci. „Je to dlouhodobý proces hojení, který vyžaduje náročnou komplexní péči. Zahrnuje také například aplikaci výživy pomocí perkutánní endoskopické gastrostomie neboli vývodu i nutriční terapii,“ uvedla Karin Chytilová.

Na dvoudenní symposium se letos sjeli účastníci z většiny specializovaných pracovišť českých a slovenských lékařských fakult i z menších zdravotnických zařízení v Čechách a na Moravě. Odborného setkání se jako vzdělávací akce České stomatologické komory zúčastnili také praktičtí zubní lékaři a specialisté z oborů otorhinolaryngologie, anesteziologie nebo neurochirurgie.

Olomoucké onkologické dny pořádá Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie od roku 1998. Na jejich organizaci se pravidelně podílí Česká společnost maxilofaciální chirurgie a Oblastní stomatologická komora v Olomouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.