Ocenění od vojenské nemocnice nebere děkan Kolář pouze osobně

Děkan Milan Kolář přebírá Pamětní list z rukou nového ředitele Vojenské nemocnice Olomouc Martina Svobody.
Foto: Pavel Konečný
středa 1. dubna 2015, 13:38 - Text: Pavel Konečný

Nový ředitel Vojenské nemocnice Olomouc Martin Svoboda předal dnes Pamětní list děkanovi lékařské fakulty Milanu Kolářovi. Ocenil tak dlouhodobou spolupráci mezi fakultou a nemocnicí.

U slavnostního aktu na Hradisku byl přítomen také náměstek pro věci lékařské Luděk Ordelt a bývalý ředitel vojenské nemocnice Lubomír Dobeš. „Já to nazývám oceněním u příležitosti výměny vedení,“ zažertoval při předávání ředitel Svoboda. Ve své gratulaci vyzdvihl především osobnost děkana, jeho erudici a jeho empatii. Exředitel Dobeš dodal, že si na děkanovi váží vstřícnosti a operativnosti.

„Nemyslím si, že je to ocenění osobní, ale lékařské fakulty jako celku. Ta už bez vojenské nemocnice být nemůže. Naši studenti praxi ve vojenské nemocnici oceňují, zvláště vynikající přístup lékařů a zaměstnanců. Věřím a jsem přesvědčen, že naše spolupráce bude dále vzkvétat i ve výuce dětského lékařství,“ prohlásil Kolář.

Tím naznačil i další vývoj vojenské nemocnice. Podporu vybudování dětské následné intenzívní péče deklaroval nedávno při návštěvě Olomouce ministr obrany Martin Stropnický. „Učinil veřejný příslib, že najde finance na vybudování tohoto oddělení. My bychom jej rádi vybudovali v průběhu příštího roku v bývalém letním refektáři,“ uvedl Svoboda. Podle něj by šlo o 15 lůžek, které pokryjí asi třetinu potřeb širšího regionu.

Medici navštěvují Hradisko od roku 2008. „Tehdy mi připadalo, že náš potenciál je nevyužitý a že bychom jej mohli nabídnout univerzitě. Už vzhledem k tomu, že zabezpečujeme výuku pro studenty Vojenské lékařské akademie z Hradce Králové,“ vzpomněl bývalý ředitel Dobeš. Povinnou výuku vnitřního lékařství a chirurgie absolvují ve vojenské nemocnici medici z šestého ročníku, kterých bývá až 150.

„Nutí nás to neustrnout ve svých vědomostech a dovednostech,“ popsal Svoboda (na snímku zcela vlevo) přínos spolupráce pro vojenskou nemocnici. Milan Kolář dostal první Pamětní list, který nový ředitel Svoboda udělil. Jeho předchůdce Dobeš to za dvanáct let učinil jen čtyřikrát. „Je to určeno jen skutečně významným osobnostem, posledním oceněným byl docent Jan Charousek, gastroenterolog, který jako první v Olomouci zavedl ultrasonografické vyšetřování,“ upřesnil Dobeš.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.