O myších, lidech a léčbě

Profesorka Blanka Říhová přednášela na Olomouckých hematologických dnech.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 13. května 2013, 21:17 - Text: Pavel Konečný

Světová imunoložka Blanka Říhová dnes na Olomouckých hematologických dnech pořádaných lékařskou fakultou přednesla Wiedermannovu přednášku na téma aktivace imunitního systému při onkologické léčbě.

Říhová pro odlehčení používala i kreslený humor Pavla Kantorka, když referovala o výzkumu na myších. „A když to nepůjde u myší, tak už vůbec to nepůjde u lidí,“ poznamenala. Jak řekla, rovnováha mezi imunitním systémem a nádorem může v některých případech trvat dokonce až šedesát let.

Podle Říhové pacient přichází k lékaři zpravidla ve chvíli, kdy je jeho imunitní systém vyčerpán. „Efektivní cytostatikum musí být schopné zabít nádor způsobem, který aktivuje imunitní systém. Je důležitou složkou, bez které k účinnému vyléčení dojít nemůže,“ uvedla Říhová. Dodala, že ještě před dvěma lety si myslela něco jiného.

Stejná, ale jiná

Její dnešní přednáška se obsahem částečně kryla s Fischerovskou přednáškou, kterou na univerzitní půdě přednesla v listopadu loňského roku. „Nelze čekat něco úplně jiného, věda se za tu dobu skokem neposunula. Publikum tady bylo ale specializované na hematologické malignity a my většinu výsledků máme na buněčném lymfomu,“ řekla ke svému výzkumu i tématu Říhová. Sama se přitom dnes odpoledne na Olomouckých hematologických dnech stala i posluchačkou. „Stihla jsem jednu sekci. A byla jsem překvapena tím, jak velké množství znaků se dnes testuje a používá k predikci a vylepšení terapie,“ uvedla.

Říhové experimentální přednáška o roli imunity ve vzniku a léčbě nádorů podle prezidenta sjezdu hematologů profesora Karla Indráka přesně zapadla do letošního programu, protože se věnovala nádorům z uzlinové tkáně.

Nejvýznamnější sjezd českých hematologů

„Wiedermannova přednáška je pojmenovaná podle zakladatele olomoucké hematologické školy. Ještě rok po jeho smrti se Olomoucké hematologické dny nazývaly Wiedermannovy,“ vysvětlil Indrák. Jméno zakladatele se na sjezd vrátilo ve formě přednášky před 14 lety.

Říhová získala profesuru kromě Karlovy univerzity také v Utahu. Je členkou několika vědeckých akademií na třech kontinentech a je zvyklá přednášet v USA, po celé Evropě i v Číně.

Současné sedmadvacáté Olomoucké hematologické dny navštívilo dnes na 600 odborníků od Anglie po Dubaj. Zítra má být jejich počet ještě o stovku vyšší. Sjezd hematologů řeší problémy od diagnostiky přes léčbu po experimentální studie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.