Novopečení medici si na studium připili „mikrobiotickým bujónem“

Součástí Prvákovin byla i zkouška odolnosti.
Fotogalerie: Martina Šaradínová
úterý 17. září 2013, 21:41 - Text: Martina Šaradínová

Zkoušku odolnosti museli dnes podstoupit novopečení studenti lékařské fakulty na večírku nazvaném Prvákoviny. Během uvítacího ceremoniálu svoji specializaci nezapřel děkan fakulty Milan Kolář. S prváky si připil mikrobiotickým bujónem, který dle vlastních slov obohatil o bakterii zlatého stafylokoka.

„Jestli to vydržíte, prokážete svoji tělesnou odolnost. Tím pádem jste způsobilí i pro náročné studium medicíny. Věřte, že je to čest být členem akademické obce lékařské fakulty,“ řekl studentům Kolář.

Ve zkumavkách byla griotka

Organizace historicky prvních Prvákovin se ujal Spolek mediků. Podle jeho místopředsedkyně Petry Dudové však s iniciativou přišel právě děkan fakulty. „Během prázdnin jsme vše vymýšleli a nakonec rozhodli, že pasování provede sám pan děkan v roli bláznivého mikrobiologa. Když to dnes sleduji, mrzí mě, že za nás podobná akce nebyla,“ uvedla Dudová. Prozradila také, že zkumavky, jimiž si prváci připíjeli, ve skutečnosti obsahovaly griotku.

Neformální přivítání si studenti většinou pochvalovali. „Je to fajn, už se trochu známe z adaptačního kurzu. Na fakultě se rozkoukávám, je to úplně něco jiného než na střední škole. Ale už jsem dostala spoustu rad od starších studentů,“ uvedla novopečená medička Veronika Brožová.

První ročník je největším sítem

Do prvního ročníku letos nastupuje zhruba 200 studentů všeobecného lékařství a 75 studentů zubního lékařství. Mnoho úspěchů, které jim děkan popřál, budou zejména v počátcích studia potřebovat. Podle Koláře je totiž právě první ročník největším sítem. Každoročně jím propadne zhruba 30 až 40 studentů.

„Je lépe, aby studenti poznali, že pro ně medicína není to pravé, hned v prvním roce. V tomto ročníku je těžká anatomie i chemie. Vyzkoušíme si tak u nich paměťovou kapacitu, která je pro medicínu naprosto nezbytná, ale současně i logiku v rámci chemie či fyziky. Kdo udělá první ročník, má velikou šanci, že může vystudovat medicínu,“ uvedl Kolář.

Studenti se poznávali na „adapťáku“

Více než stovka studentů prvních ročníků lékařské fakulty má za sebou třídenní adaptační kurz, který pro ně připravil Spolek mediků a Sdružení studentů stomatologie ČR. Zahrnoval přednášky o fungování univerzity, fakulty a studia, teambuildingové odpoledne v lanovém centru i party.

„Před začátkem kurzu mi hlavou běhaly různé scénáře toho, jak by samotný kurz mohl probíhat. Některé pozitivní, z jiných jsem měl trochu strach. Adapťák ve mě ale nechal nesmazatelnou stopu a překonal všechna má očekávání o tři sta procent,“ prohlásil čerstvý prvák Karel Vávra. Za bezvadné tři dny označili kurz také Adam Oškera a Barbora Kandelová.

S prvními kroky pomůže prvákům i Průvodník, do nějž studenti vyšších ročníků sepsali užitečné rady. Noví studenti se tak například dozví, z jakých učebnic a skript se učit nebo jaké další pomůcky budou potřebovat. Nechybí ani informace o ubytování nebo stravování.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.