Noc vědců praskala ve švech

Noc vědců na Univerzitě Palackého. Foto: Martin Višňa, Pavel Konečný
sobota 28. září 2013, 00:00 - Text: Martina Šaradínová, Martin Višňa, Pavel Konečný

Na nedostatek návštěvníků si rozhodně nemohli stěžovat organizátoři páteční Noci vědců, kterou hostily čtyři fakulty i botanická zahrada přírodovědecké fakulty. Příchozí lákala anatomie lidského těla, chemické pokusy, vycházka za netopýry, jóga smíchu i další desítky aktivit.

„Přeji vám, abyste se nadchli pro vědu, a až se jednou budete rozhodovat o svém povolání, vybrali si právě bádání. Je krásné celý život něco objevovat a mít práci současně i jako koníček,“ řekl při slavnostním zahájení zejména malým návštěvníkům rektor Miroslav Mašláň.

Podle organizátorky Blanky Krausové se Noc vědců na univerzitní půdě neustále rozrůstá. Oproti předchozím ročníkům se zvýšil počet zapojených fakult i nabízených aktivit. „Výrazně přibývá i návštěvníků, kteří jsou ze všech věkových skupin. Každoročně jim nabízíme řadu novinek, letos je to například anatomické muzeum, aktivity na fakultě tělesné kultury, mykologické stanoviště či noční pozorování oblohy astronomickými dalekohledy,“ uvedla Krausová.

Nečekaně velký zájem o anatomii

Dva typy plastinátů, tedy speciální technikou konzervovaných částí lidských těl, vystavila poprvé lékařská fakulta v Teoretických ústavech. Zájem o anatomii předčil očekávání. Jen za první dvě hodiny se na prezenčních listinách objevily dvě stovky podpisů a v misce docházela lízátka pro děti.

„Jsme jediná česká univerzita, která plastináty má,“ vysvětlovala si to Radka Filipčíková z ústavu normální anatomie. Lidé se podle ní ptali nejvíce na uložení srdce nebo funkčnost plic. „Na modelech je vidět obrovské množství nervů a cév, kterými je protkáno naše tělo, takže se ptají i na to, jak fungují. Nejmenší účastník měl čtyři roky, chtěl vědět, kde má obratel, co je lopatka, a dokonce si na kosti i sáhl,“ popsala Filipčíková.

To řidič tramvaje Jan Dušek se synem byli poněkud rezervovanější. „Nevzal jsem to do ruky, stačilo mi podívat se,“ řekl Dušek. Tramvaj by za pitevnu neměnil. „Asi bych měl z toho žaludek naopak,“ vysvětlil.

Netopýři nejsou nebezpeční

Na přírodovědecké fakultě doháněly zejména děti k údivu chemické pokusy, při nichž si míchaly barevné roztoky, kouzlily s písmem či sledovaly barevné plameny. Trpělivost si návštěvníci pilovali nejen u šachové simultánky, ale i na různých hlavolamech a skládačkách.

Milovníci netopýrů si prohlédli dva netopýry se zdravotním handicapem a za dalšími vyrazili přímo do nedalekého parku. Úspěch slavili při jejich poslechu pomocí ultrazvukových detektorů i odchytu tohoto savce do speciální sítě. „O netopýrech panuje řada mýtů. Lidé si třeba myslí, že se jim netopýr zaplete do vlasů. Ve skutečnosti se toto zvíře člověku nejraději vyhne. Není také třeba se bát, že přenáší vzteklinu, jak se někdy traduje. Pravděpodobnost nákazy při pokousání je mnohem větší třeba u kočky nebo u myši,“ řekla průvodkyně Kateřina Ševčíková.

Jóga smíchu? Úlet

Na fakultě tělesné kultury si návštěvníci mohli nechat změřit tělesné složení, dozvědět se leccos o krokoměrech nebo si pod dohledem fyzioterapeutů vyzkoušet pohybové videohry. Nechybělo ani bohaté sportovní vyžití.

Mezi návštěvníky byla například absolventka rekreologie Pavlína Jedenástíková, která si nenechala ujít ani ukázku jógy smíchu. „Je to úlet. Ale proč ne. Dost jsem se smála už jen proto, že kdyby ta slečna řekla, ať se postavíme na jedno ucho, tak my to fakt uděláme. Ale je to v dnešní době velice příjemné,“ hodnotila Jedenástíková tuto netradiční disciplínu.

Tajemná zákoutí vědy byla během páteční noci odkryta ve městech po celé Evropě, motto letošního ročníku bylo Energií k poznání. V Olomouci akci letos nově podpořil projekt Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny. Zájemci si prohlédli také fakultní kapli na cyrilometodějské teologické fakultě. Novinkou v programu byl také videomapping – projekce na fasády historických budov na Dolním náměstí. V rámci festivalu Vzáří lidé viděli originální komiks a projekci k výročí 440 let univerzity.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.