Na lékařské fakultě se kvůli stížnostem budou opakovat volby

Ilustrační foto: Pavel Konečný
středa 23. dubna 2014, 09:17 - Text: Pavel Konečný

Volby do Akademického senátu Univerzity Palackého se na lékařské fakultě budou opakovat. Důvodem jsou stížnosti Zdeňka Mrozka a Martina Petřeka. Znovu se budou volit jen akademičtí pracovníci 7. května. O situaci informoval Žurnál předseda hlavní volební komise Michal Bartoň.

Podle Bartoně obdržela komise dvě stížnosti. „V první zpochybnil Zdeněk Mrozek skutečnost, že mu dílčí volební komise na lékařské fakultě neumožnila hlasovat, protože nebyl zapsán na seznamu voličů. S ohledem na to, že stěžovatel neměl v době konání voleb status akademického pracovníka, nemohl disponovat ani aktivním, ani pasivním volebním právem. Postup dílčí volební komise tak byl shledán oprávněným a stížnost v tomto ohledu nedůvodnou,“ popsal Bartoň.

Komise však zjistila, že Mrozek, ačkoli není akademickým pracovníkem, zároveň do senátu kandidoval, přičemž skončil na čtvrtém místě s počtem 69 hlasů. „S ohledem na těsné poměry hlasů na druhém a třetím místě, tak hlavní volební komise dospěla k závěru, že došlo k vadě ve volebním procesu, která mohla mít vliv na výsledek voleb,“ sdělil Bartoň.

Tento závěr se kryje i s druhou stížností Martina Petřka. Právě on skončil po hlasování na třetím, tedy prvním nepostupovém, místě. Stěžoval si, že kandidatura osoby bez volebního práva mohla mít vliv na výsledek voleb. „Vzhledem k tomu, že rozdíl mezi druhým a třetím místem byl pouhých osm hlasů, mohla neplatná kandidatura poměr hlasů ovlivnit,“ konstatoval Bartoň. Komise shledala Petřkovu stížnost jako důvodnou.

Předsedkyně dílčí volební komise na lékařské fakultě Kristýna Krasulová uvedla, že problém je v termínech. „Do 14. března měli být schváleni kandidáti, ale teprve 19. března, tedy pět dní po schválení kandidátní listiny, akademický senát univerzity změnil definici akademického pracovníka. Informace se k nám ale nedostala. Byla zmíněna v zápise v bodě Různé,“ vysvětlila Krasulová.

Podle ní mělo rozhodnutí padnout mnohem dříve před vypsáním voleb. Podobně se vyjádřila i hlavní volební komise, v jejíž zprávě se píše, že výklad Akademického pracovníka měl být ze strany velkého senátu přijat s daleko větším předstihem nejlépe několika měsíců.

Hlavní volební komise rozhodla o opakování voleb jen u akademických pracovníků. „Pokud jde o volby studentského zástupce lékařské fakulty, zůstávají výsledky v platnosti,“ podotkl předseda Bartoň. Studentským zástupcem tak zůstává Viliam Dioszegi.

Volby do univerzitního senátu se na lékařské fakultě konaly 3. a 4. dubna. Přišlo k nim 301 hlasujících. O kandidátech rozhodli takto:

Akademičtí pracovníci:

1.         Pavel Anzenbacher – 165 hlasů

2.         Jitka Vostálová – 125 hlasů

3.         Martin Petřek – 117 hlasů

4.         Zdeněk Mrozek – 69 hlasů

5.         Dagmar Riegrová – 45 hlasů

Studenti:

1.         Viliam Dioszegi – 190 hlasů

2.         Jakub Kania – 86 hlasů


Komentáře

Jan Strojil
23-04-14 13:10
Nadpis je nepřesný, volby se opakují kvůli stížnosti, nikoliv kvůli stížnostem.

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.