Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek navštívil lékařskou fakultu

Pavel Bělobrádek, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace hovořil s Milanem Kolářem, děkanem Lékařské fakulty Univerzity Palackého.
Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 8. září 2016, 15:24 - Text: Milada Hronová

Změny v systému hodnocení vědy a nedostatek financí, které stát dává do vzdělávání budoucích lékařů. To byla hlavní témata setkání místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka a děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého Milana Koláře.

Děkan Milan Kolář mluvil s Pavlem Bělobrádkem mimo jiné o nedostatku financí, které stát dává do studijních programů lékařských fakult. „V současné době jsme nuceni si vydělat na to, abychom státu mohli nabídnout nové lékaře. Studijní programy nejsou dostatečně financovány,“ řekl děkan Milan Kolář. Podle něj olomoucká lékařská fakulta přijme každoročně do prvních ročníků 300 studentů. Osmdesát z nich jsou letos zahraniční posluchači, kteří studují v placeném anglickém programu. „Bez placených programů, bez spolupráce s Fakultní nemocnicí Olomouc a bez financí z výzkumu bychom totiž nemohli fungovat tak, jak fungujeme,“ dodal děkan.

Během setkání, kterého se zúčastnili také ředitel Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Roman Havlík, zástupce vedení Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Petr Džubák a primář Novorozeneckého oddělení FNOL Lumír Kantor, se hovořilo i o současném systému hodnocení vědy. Možné změny místopředseda vlády Bělobrádek vidí především ve větším důrazu kladeném na význam aplikovaného výzkumu, na posílení financí na rozvoj výzkumné organizace (RVO) a na internacionalizaci.

„Do budoucna by se měl obměněný systém více soustředit na kvalitu než na kvantitu,“ uvedl místopředseda vlády. Řeč byla i o možném vzniku samostatného ministerstva pro vědu. „Nemyslím si, že vznikne dřív než v příštím volebním období,“ řekl Pavel Bělobrádek.

Kromě LF UP navštívil místopředseda vlády i Novorozenecké oddělení FNOL, společně s děkanem fakulty si prohlédl také nové Teoretické ústavy LF UP a ÚMTM.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.