Milan Kolář představil své teze pro druhé funkční období

Mikrobiolog Milan Kolář. Jediný kandidát na děkana lékařské fakulty.
Foto: Pavel Konečný
úterý 24. března 2015, 14:42 - Text: Pavel Konečný

Současný děkan a jediný kandidát na tento post pro další čtyři roky Milan Kolář, zveřejnil svou vizi budoucnosti lékařské fakulty. Vnímá ji jako komplex tří základních oblastí, pedagogické, vědeckovýzkumné a léčebně-preventivní, ke kterým je nutné přistupovat se stejným nadšením i odpovědností.

„Podle zákona o vysokých školách může tuto funkci vykonávat nejvýše dvě po sobě bezprostředně jdoucí čtyřletá funkční období,“ připomněl předseda zvláštní volební komise Pavel Kurfürst.

V programových tezích děkan Kolář píše, že nechce měnit současný tým proděkanů. Za stěžejní považuje reakreditace studijních oborů stejně jako dobudování Centra telemedicíny, simulátorů a praktických dovedností nebo opravu staré části Teoretických ústavů.

Klidně a konstruktivně

prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D. (*1964)

Lékařskou fakultu UP absolvoval v roce 1988.

I. a II. atestaci z lékařské mikrobiologie získal v letech 1991 a 1994.

V roce 2007 byl jmenován profesorem pro obor Lékařská mikrobiologie.

Od roku 2004 byl proděkanem, od roku 2011 děkanem lékařské fakulty.

Je prvním autore nebo spoluautorem 7 monografií a 171 původních vědeckých publikací, z toho 73 v časopisech s impakt faktorem.

H-index: 16 

„Při výkonu funkce děkana je podle mého názoru velmi důležité vše řešit v klidu a konstruktivně, najít si čas na vzájemnou výměnu názorů, pochopit se a definovat nejvhodnější řešení, a to vždy z pohledu celé fakulty. Současně považuji za důležité, aby vedoucí zaměstnanci fakulty měli velkou autonomii ve svých rozhodováních a aby výsledky příslušných pracovišť byly motivující,“ uvedl Kolář.

Jeho programové teze proto logicky zahrnují i otevřený a transparentní systém financování jednotlivých pracovišť či udržení kvalitní vědecko-výzkumné činnosti na fakultě a další investice do prosperity a excelence. Mezi jeho záměry patří i podpora vědecko-výzkumné spolupráce s dalšími fakultami univerzity, zejména přírodovědeckou.

Kompletní teze jsou zveřejněny ZDE.

Svou kandidaturu Kolář potvrdil již v prosinci, kdy byla volba kandidáta na děkana vyhlášena v akademickém senátu fakulty. „Chtěl bych dokončit započatou práci,“ netajil se Kolář, který za hlavní úspěch považoval stmelení fakulty. „To není vidět, to nejsou budovy, rivové body, odučené hodiny, to se děje někde jinde, ale je to nejpodstatnější – otevřenost, informovanost a komunikace,“ zdůraznil děkan.

Odpověď: 14. dubna

Volební komise zároveň nabídla členům akademické obce lékařské fakulty možnost klást kandidátovi dotazy prostřednictvím e-mailu zaslaného předsedovi komise Kurfürstovi nebo facebookové stránky senátu.

Na veřejném shromáždění v úterý 14. dubna představí kandidát Kolář ve 14 hodin ve Velké posluchárně Teoretických ústavů svůj program a zodpoví otázky zaslané předem i položené v průběhu diskuse. „Vzhledem k tomu, že jednacím jazykem shromáždění bude čeština, kandidát se ještě před volbou sejde k obdobné diskusi se zahraničními studenty fakulty vedené v angličtině,“ doplnil Kurfürst.

Volba je na programu v úterý 21. dubna. Ke zvolení kandidátem na děkana potřebuje Kolář v 36členném senátu získat 19 hlasů. Poté jej musí ve funkci děkana potvrdit rektor. Funkční období je ohraničeno léty 2015-2019.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.