Mezinárodní specializovaný kurz na lékařské fakultě má první absolventy

Účastníci a přednášející prvního ročníku kurzu Evidence-Based Health v Olomouci.
Foto: Bohdana Grúzová
čtvrtek 22. října 2015, 07:31 - Text: Velena Mazochová

Týdenní intenzivní kurz mají za sebou první úspěšní absolventi mezinárodního programu zaměřeného na tvorbu systematických review - Comprehensive Systematic Review Training Program. Výuku připravilo České středoevropské centrum Evidence-Based Healthcare při Ústavu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví lékařské fakulty.

Systematická review jsou jedním z hlavních nástrojů Evidence-Based neboli přístupu založeném na vědeckých důkazech. Představují ucelený souhrn všech dostupných studií o efektivních postupech ve zdravotnictví, které lékařům a ostatním zdravotnickým profesionálům napomáhají zvolit nejvhodnější léčebný postup. Užitečné jsou zejména při hledání odpovědí na konkrétní klinické případy, k nimž existují rozdílné či nejednoznačné závěry, například ve volbě léčiva nebo intervence při vzniku konkrétního medicínského problému.

„V takové situaci systematicky vyhledáváme ve všech relevantních databázích primární studie, které kriticky zhodnotíme, a z těch kvalitních extrahujeme data pro meta-analýzu či meta-syntézu. Vytvoříme tak nové poznatky, které pak nabídneme právě prostřednictvím systematických review, z nichž mohou lékaři a zdravotníci čerpat doporučení pro svou klinickou praxi, “ popsal ředitel centra Miloslav Klugar.

Týdenní kurz tvorby komprehenzivních systematických reivew zahrnul podle něj nejen teorii tvorby systematických review v kvantitativním a kvalitativním metodologickém přístupu, ale zejména praktické seznámení s příslušnými počítačovými programy. „Díky specializovaným softwarům JBI SUMARI a JBI CREMS byli účastníci schopni provést svou první meta-analýzu a meta-syntézu. Všichni úspěšní absolventi vytvořili základní kostru pro protokoly svých systematických review, na kterých od začátku kurzu pracovali a kterou v závěru kurzu úspěšně obhájili,“ uvedl Klugar.

České středoevropské centrum Evidence-Based Healthcare je pobočkou prestižního pracoviště Joanna Briggs Institute a School for Translational Health Sciences na univerzitě v australské Adelaide. Vzniklo v roce 2013 v rámci Ústavu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví lékařské fakulty a následně získalo licenci na výuku mezinárodního programu Comprehensive Systematic Review Training Programme. „Do prvního ročníku specializovaného kurzu se přihlásili zájemci z českých a slovenských lékařských a zdravotnických fakult a naplnili kapacitu devíti míst. Osm z nich kurz úspěšně absolvovalo,“ uvedla zástupkyně ředitele centra Jana Marečková.

Absolventi kurz hodnotili nejvyšším počtem bodů. Shodli se, že na jeho základě budou schopni dokončit systematické review a plně jej doporučí svým kolegům. „Absolventky z  Lékařské fakulty Komenského univerzity v Bratislavě uvedly, že v rámci EU projektů absolvovaly několik vzdělávacích akcí v Anglii, Belgii či Dánsku, ale že tento kurz pro ně byl jednoznačně nejpřínosnější,“ doplnil Klugar.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.