Medikům už to začalo

Prváci. Nová krev zaplnila velkou posluchárnu do posledního místa.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 15. září 2014, 13:28 - Text: Pavel Konečný

Zimní semestr dnes odstartoval „prologem“ pro studenty medicíny, kteří tradičně začínají o týden dříve než ostatní fakulty. Velkou posluchárnu dnes po ránu zaplnili prváci, jimž se dostalo úvodního zaškolení.

Nové studenty přivítal děkan, ale i všichni proděkani a techničtí pracovníci, kteří je zasypali informacemi. „Nic mě nezaskočilo. Byla jsem už na adapťáku a tam jsem už všechno slyšela,“ poznamenala Hana Hořáková. Její spolužačka Mirka Martincová čerpala zatím zkušenosti od starší kolegyně, se kterou bydlí na kolejích. „Přesto mám pocit, že je to příliš mnoho informací najednou,“ řekla k dnešnímu obsáhlému úvodu Martincová.

Studenti se dozvěděli jak vycestovat s programem Erasmus+, jak se přihlásit do SVOČ i do Stagu, nebo jak vrátit vypůjčené knihy. Podrobné informace jim poskytlo i studijní oddělení. Dotazy přišly ke slovu až ve chvíli, kdy před nimi stál správce počítačové sítě Aleš Pop. Studenty zajímalo, proč se nemohou dostat do svých mailových schránek. „Někdy jejich zřízení trvá od zápisu sedm až deset dní. Mějte strpení,“ nabádal je Pop.

„Všemu rozumím a celkem se orientuji, z univerzity jsem nadšený,“ svěřil se Adam Fiala než odkráčel na přednášku chemie. Podobně natěšený na nový semestr i nový studentský život byl Petr Calábek, který se hned zajímal o členství ve Spolku mediků. „Zaujal mě časopis Had, dělám kreslené vtipy na facebook, tak bych jim rád přispíval sarkastickým humorem. Ale zajímá mě i ta organizace, to co dělají oni pro nás, bych někdy mohl dělat já pro prváky, jestli hned nevyletím,“ vysvětlil Calábek.

Do prvního ročníku Všeobecného lékařství je k dnešnímu dni řádně zapsáno 188 studentů, z toho 128 dívek. „K tomu je potřeba připočítat dalších dvaatřicet účastníků celoživotního vzdělávání, tedy těch, kteří za studium platí,“ uvedla vedoucí studijního oddělení fakulty Alina Antošová. Celkem tedy do prvního ročníku nastoupilo 220 lidí.

V případě studentů Zubního lékařství je ke dnešku zapsáno 79 studentů. I zde převažují dívky, kterých je 53. V celoživotním vzdělávání bude zubní lékařství studovat osm účastníků.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.