Medici oslavili Světový den zdraví pracovně, poprvé v Šantovce

Kateřině Nesrstové proměřil tlak Martin Jochec.
Foto: Pavel Konečný
úterý 1. dubna 2014, 10:14 - Text: Pavel Konečný

Studenti lékařské fakulty připravili včera osvětovou akci pro návštěvníky nákupní galerie Šantovka. Na 13 stanovištích jim radili se zdravím.

„Je mezi nimi měření tlaku, oční zdraví, zdravá výživa, měření tuku v těle, obezita a civilizační nemoci nebo správné mytí rukou,“ vyjmenovala organizátorka Ivana Šabršulová ze studentské organizace mediků IFMSA. Na místě byly i dva simulátory, jeden pro nácvik resuscitace, na druhém si mohly ženy vyzkoušet nahmatat nádor na prsu.

„Když vstávám z postele nebo když sedím, tak se mi občas motá hlava. Nevěděla jsem, jestli to není třeba nízkým tlakem,“ vysvětlila studentka polygrafické školy Kateřina Nesrstová, proč si sedla ke stolečku Martina Jochece. Tlak měla nakonec v pořádku.

Podobně reagovaly stovky dalších lidí. Rukávy si u tonometru údajně vyhrnovali raději než venku na otevřeném prostranství. „Zájem i počet lidí je zhruba stejný jako na Horním náměstí, jen se to tady více rozptýlí v prostoru,“ tvrdila Šabršulová.

Příprava osvětové akce ke Světovému dni zdraví zabrala pěti medikům tři měsíce. U stánků se střídalo ve dvou směnách 35 studentů, většinou ze třetího a čtvrtého ročníku. Dobrovolníci, kteří si museli čas strávený mimo školu nahradit. Podle Šabršulové je to pro ně ale dobrá zkušenost, kdy se naučí komunikovat s pacienty.

Světovým dnem zdraví se každoročně připomíná založení Světové zdravotnické organizace v roce 1948.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.