Medici budou mít devět nových předmětů a disciplinární komisi

Skrutátoři. V urně měli 23 volebních lístků se jmény členů disciplinární komise.
Foto: Pavel Konečný
středa 1. dubna 2015, 07:34 - Text: Pavel Konečný

Včerejší zasedání akademického senátu na lékařské fakultě bylo zároveň volební. Hlasováním dalo vzniknout nové disciplinární komisi, ale schválilo také devět nových předmětů a rozpočet.

Lékařská fakulta bude letos hospodařit s 250 miliony korun. Příspěvek na studenty, za kvalitu výuky a na rozvoj výzkumné organizace činil dohromady pouze 245 milionů, proto fakulta počítá s čerpáním pěti milionů korun ze solidárního fondu univerzity. Loni měla ve stejné kolonce k dispozici 261 milionů korun. Pokles v příjmech zapříčinila podle děkana Milana Koláře „devalvace“ hodnoty RIV bodu.

Šest komisařů

Disciplinární komise projednává přestupky studentů zapsaných na fakultě a předkládá návrh na rozhodnutí děkanovi. Ukázalo se, že ta předchozí samovolně zanikla odchodem absolventů z fakulty.

Za vyučující byla do nové disciplinární komise zvolena proděkanka Hana Kolářová, Kateřina Ivanová a Marcela Bernardová. Ve studentské sekci Eliška Mifková, Izabela Kubatková a Vojtěch Doležel. Podle výsledků hlasování byli zvoleni všichni navržení kandidáti všemi 23 hlasy přítomných. Jen v případě Marcely Bernardové byl někdo ze senátorů jednou proti.

Funkční období disciplinární komise je dvouleté. „Komisi budu jmenovat ještě v tomto týdnu,“ potvrdil děkan Milan Kolář.

Devět předmětů

Do seznamu přednášek, předmětů a povinností, kterému se na lékařské fakultě přezdívá Bílá knížka, se zapíše devět nových předmětů. Cílená, biologická a transplantační léčba hematologických malignit bude mít jako jediná statut předmětu B pro Všeobecné lékařství. Ostatní patří mezi céčkové. Jsou jimi například Aktuální problémy farmakoterapie, Virologické kazuistiky nebo Relaxace a imaginace v psychiatrii.

Proděkanka Eliška Sovová zdůraznila, že mezi nejpotřebnější patří céčkové předměty v angličtině. Ty jsou nové dva, týkají se systematických review a implementace výsledků vědy a výzkumu do praxe.

„Zároveň byla ze změn prozatím vyňata část imunologie, protože se jedná o velkou změnu, která se musí pořádně přichystat pro příští rok,“ vysvětlila senátorům Sovová. Současné změny charakterizovala jako minimální.

V případě Zubního lékařství jsou novými povinnými áčkovými předměty Dětské zubní lékařství 3 a Orální medicína 2.

Bílou knížku bude ještě schvalovat vědecká rada fakulty.

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.