MASH na Tabulovém vrchu

Děti si ve vojenské pevnosti hrály na polní nemocnici.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 11. dubna 2013, 14:00 - Text: Martin Višňa

Netradiční prostředí vojenské pevnosti Tabulový vrch z poloviny 19. století včera přivítalo studenty Dětské univerzity. Ústav normální anatomie lékařské fakulty spolu se 71. mechanizovaným praporem Hranice tu pro děti připravily simulaci polní nemocnice.

Zdravotnický tábor se rozložil na někdejším apelplace, kde se před sto padesáti lety srocovala k nástupu císařská posádka. Tentokrát jej však za známé znělky seriálu MASH zaplnili malí vysokoškoláci v maskáčích, na které ve vojenských stanech čekala trocha anatomické teorie, ale především nácvik resuscitace a ošetření raněných.

„Zabalíme ji jako dárek. Akorát do Vánoc asi nevydrží“ – i takové perly bylo slyšet od nosítek, na nichž ležel poraněný. Děti sice přistupovaly k postupům první pomoci s humorem sobě vlastním, na druhou stranu ale braly nácvik jako pro život důležitou zkušenost. „Naučil jsem se resuscitovat, poskytnout umělé dýchání, takže můžu poskytnout pomoc, pokud bych se ocitl u nějaké nehody nebo zranění. Zatím jsem naštěstí u takové situace nebyl,“ uvedl Jakub Martínek z Bílovce.

Práci s dětmi si pochvaloval nadrotmistr Břetislav Veselý, který polní nemocnici velel. „Jsou šikovní a nejsou hloupí. Sice vymýšleli při ošetřování spoustu blbostí, ale i od těch nejmenších jsem slyšel některé věci, co od mých kolegů ne. Navíc je to pro děti neobvyklý zážitek, vojenská technika, stany, uniformy a pro některé je armáda dokonce vzor,“ komentoval zdravotník z hranického praporu.

Zatímco malí studenti o seriálu MASH neslyšeli nebo viděli jen několik dílů, on ho přímo miluje. „Akorát tu chyběl Klinger v šatech nebo destilační kolona. V podobné polní nemocnici jsme pracovali na misi v Afghánistánu,“ dodal Veselý.

Děti si v pevnůstce mohly prohlédnout také vybavení vojenské sanitky a velký zájem byl také o um Marty Galoczové, jež jim dle přání namaskovala na tělo nejrůznější zranění. Pro malé vysokoškoláky to sice byla zábava, ovšem rodičům při jejich vyzvednutí nebo kolemjdoucím následně občas ztuhnul výraz ve tváři. S pevnůstkou se přitom všichni rozloučili nástupem a pozdravem „Cvičení nazdar! Zdar!“

Jarní běh Dětské univerzity se již blíží ke svému závěru, za poslední přednáškou zamíří příští středu její posluchači na přírodovědeckou fakultu, kde se s Kryštofem Kolumbem podívají do map a na GPS navigace. Pak už děti čeká slavnostní promoce.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.