Malí vysokoškoláci oživili Chaplina a Jacksona, přišla i smrtka

Chůze – hlavní téma středeční Dětské univerzity.
Fotogalerie: Martin Višňa
čtvrtek 3. dubna 2014, 12:07 - Text: Martin Višňa

Moravské divadlo včera hostilo velký chodecký rej studentů Dětské univerzity. Malí vysokoškoláci totiž v rámci přednášky o chůzi přišli v nejrůznějších kostýmech a maskách, které s nějakým specifickým způsobem chůze souvisejí.

Na pódiu se tak při závěrečném defilé komentovaném profesorkou Eliškou Sovovou procházela želva, medvěd, baletky, indiáni a kovbojové, vězeň s koulí u nohy, také několik Michaelů Jacksonů či Charlie Chaplinů.

Respekt budil Michal Šimeček v uniformě wehrmachtu a se samopalem. „Vojenství mě baví, hlavně druhá světová válka. Proto jsem si vybral německou uniformu z té doby. Přemýšlel jsem, že bych si vzal nějakou větší zbraň, ale nakonec jsem usoudil, že je lepší menší samopal, aby mě cestou třeba nesebrala policie,“ uvedl ke svému kostýmu Michal.

Ani uniforma by ho však na bojišti neochránila, kdyby se v jeho blízkosti objevila smrtka, za kterou se převlékl Kryštof Vaněk. Nezapomněl ani na hrůzu nahánějící kosu. „Táta říkal, že se smrtka vkrádá mezi lidi a bere jim životy, takže tím je její pohyb jiný od obyčejných lidí,“ vysvětlil Kryštof.

On i Michal byli mezi deseti dětmi, které si za nejlepší kostýmy odnesly odměnu. Včerejší odpoledne ovšem nebylo jen o promenádování se po pódiu. Malí vysokoškoláci se od Beaty Brošové z lékařské fakulty během krátké přednášky dozvěděli o důležitosti chůze coby základního lidského pohybu, o doporučení, které říká, že pro udržení zdraví by měl člověk denně ujít 10 až 12 tisíc kroků, tedy 6 až 8 kilometrů. Brošová jim taktéž pověděla o fenoménu poslední doby – nordic walkingu.

Kromě toho děti zavítaly do divadelního zákulisí, kde si prohlédly kostymérnu a maskérnu a mohly se dozvědět leccos o chodu divadla a případně se i nechat nalíčit maskérkami.

V příštím týdnu malí vysokoškoláci zamíří na cyrilometodějskou teologickou fakultu, kde se zaměří na volný čas a jeho tajemství.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.