Luis: esenciálních třesů je u Parkinsonovy choroby celá řada

Neurologické mezinárodní sympozium.
Fotogalerie: Milada Hronová
sobota 14. prosince 2013, 08:14 - Text: Milada Hronová

Stovka neurologů debatovala v Konviktu o Parkinsonově chorobě s důrazem na přístup k léčbě mimovolných pohybů a akcentem na hlubokou mozkovou stimulaci a rehabilitaci nemocných. Zcela zásadní sdělení přivezl na mezinárodní sympozium americký profesor neurologie Elan Luis.

„Luis hovořil o esenciálním třesu. Třesu, který se dědí. Patrně je nejčastějším druhem motorické poruchy, která se vyskytuje v naší populaci. Může být nenápadný, nemusí pacienta zásadně obtěžovat. Pokud je však exprese výraznější, tak je to velmi nepříjemné. Znemožňuje pacientovi normálně fungovat pracovně i společensky,“ uvedl přednosta Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Petr Kaňovský.

Neurologové se od Luise dozvěděli, že esenciálních třesů je celá řada. „Sdělení profesora Luise považuji za nejzásadnější, které na evropské půdě v posledních několika letech na toto téma zaznělo,“ dodal profesor Kaňovský.

Lékaři, kteří se věnují degenerativním onemocněním centrálního nervového systému, debatovali během dvoudenního sympozia také o problémech, souvisejících s léčbou botulotoxinem, s léčbou diskinezí, hovořili o perorálních preparátech i problémech, které souvisejí s Parkinsonovou chorobou a spánkovými poruchami.

„Jsem pacientem profesora Kaňovského. Nemoc mne navštívila zhruba před sedmi lety. Podstoupil jsem hlubokou mozkovou stimulaci, jsem v invalidním důchodu, ale život mne baví,“ řekl Radek Frýsa. Jeho fotografie jsou už několik let vystaveny i v prostorách olomoucké Neurologické kliniky ve fakultní nemocnici. Během sympozia prezentoval snímky, jejichž společným tématem je romantická podoba světla.

Léčba Parkinsonovy choroby se neustále vyvíjí. „Před deseti lety jsme neměli nástroje, které máme dnes, minimálně hluboká mozková stimulace byla v plenkách, apomorfinové infuze ještě nebyly terapeuticky propracované, nebyla terapie levodopou. Zejména pokročilé stádium této choroby dnes díky novým zdravotnickým technologiím zvládáme lépe,“ potvrdil Kaňovský.

Sympozium Current approach to the treatment of movement disorders se uskutečnilo ve dnech 12. do 13. prosince. Organizačně jej zajistil konferenční servis Univerzity Palackého.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.