Lidské versus zvířecí smysly na olympiádě

Medailisté s Jaromírem Vachutkou. Nechybí ani olympijský oheň.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 5. prosince 2013, 12:08 - Text: Martin Višňa

Na půdě Teoretických ústavů včera došlo na netradiční poměřování sil. Studenti Dětské univerzity coby představitelé lidstva nemilosrdně soutěžili ve smyslovém vnímání s dalšími obyvateli planety Země. A byla to olympiáda se vším všudy.

Velká posluchárna, v níž se běžně připravují na výkon svého povolání medici, potemněla. V tu se objevil běžec v bílém plášti s pochodní. Jaromír Vachutka z ústavu lékařské biofyziky lékařské fakulty oběhl učebnu a společně s malou vysokoškolačkou Hanou Mervaldovou zapálili olympijský oheň. „Cítila jsem se trochu trapně, domluvené to nebylo,“ uvedla později Hanka.

Olympiáda ve smyslovém vnímání byla zahájena. Komentování jednotlivých disciplín se ujal Vachutkův kolega Robert Bajgar, který vždy nejprve dětem vysvětlil, jak který smysl funguje u lidí a následně i u olympijských soupeřů z živočišné říše. A pak došlo na vzájemné poměřování. Kdo má ostřejší zrak, kdo dokáže více zařvat, poznat koření po čichu či tvary po hmatu. Proti lidstvu přitom stáli takoví protivníci jako lev, orel, slon nebo šváb.

Přestože zástupci lidstva bojovali statečně a třeba v čichové disciplíně si vedli velmi dobře, na nejvyšší stupeň vítězů vystoupali pouze jedinkrát, a sice když dvojice Lukáš a Lily v rozlišování barev pokořila rysa ostrovida a krokodýla. Jinak si lidstvo připsalo tři druhá místa a pět bronzových příček.

Stříbrnou medaili přitom vybojovala také Hanka, která zapalovala olympijský oheň. Losováním byla vybrána jako reprezentantka pro chuťovou disciplínu. „Nebylo to moc složité, ale třeba dvě špetky soli ve kbelíku vody jdou fakt špatně poznat. Naopak nejrychleji jsem poznala dvě kostky cukru ve sklenici vody,“ zhodnotila Hanka. Zároveň prozradila, že sladké pití má ráda, ale spíše než limonády pije hodně domácí ovocné šťávy.

Z olympiády ovšem neodešel nikdo s prázdnou. Kdo neměl tu čest reprezentovat lidstvo, dostal alespoň za neúnavné fandění medaili čokoládovou.

Skončením olympiády se semestr Dětské univerzity opět více přiblížil svému konci. Děti už čeká jediné výukové odpoledne, kdy na přírodovědecké fakultě nahlédnou do práce kriminalistů, a poslední středu před Vánocemi převezmou absolventské diplomy na slavnostní promoci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.