Lékařská fakulta zve na výstavu fotografií plnou adrenalinu i přírodních krás

Výstavu Robina Ševčíka (vpravo) zahájil děkan Milan Kolář.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 15. prosince 2015, 13:11 - Text: Velena Mazochová

Norská krajina s fjordy, freeride ve slovenských a rakouských horách nebo trail biking v italském Livignu – taková i další témata zachytil na svých snímcích student medicíny Robin Ševčík, který svou tvorbu představuje až do poloviny ledna ve foyer nových Teoretických ústavů.

Soubor více než třiceti snímků nese souhrnný název Volání hor a spojuje autorovy cestovatelské zážitky s fotografickou tvorbou. Jednotlivé panely přitom vytvářejí konkrétní kompoziční celky zobrazující například originální pohledy na horské masivy v Dolomitech, vodní krajinu v Norsku nebo na sjíždění nejnovější italské dráhy pro trail bike. Působivé jsou také záběry sjezdu zasněžených horských štítů. „Freeride patří k mým největším vášním. Vylézt na horu a pak ji sjíždět mimo upravené a vyznačené trasy je asi nejnebezpečnější z adrenalinových sportů, ale je to krásný pohyb,“ komentoval námět jednoho z vystavených fotosouborů Robin Ševčik.

Fotografické tvorbě se věnuje od konce střední školy a postupně k ní přidával další plány na cesty do zajímavých míst a krajů. „Vytahovat po celodenním pochodu stativ a objektivy je náročné, ale vždycky si říkám, že když už tam jsem, byla by škoda nefotit,“ poznamenal mladý fotograf. Navzdory náročnému studiu pořídil většinu vystavovaných snímků právě v posledních čtyřech letech. „Zatím jsem měl vždycky štěstí, že se mi podařilo složit zkoušky rychle a měl jsem čas vycestovat a fotit,“ dodal Robin Ševčík.

Šťastné skloubení studijních povinností a fotografické a cestovatelské záliby ocenil i děkan fakulty Milan Kolář. „Studium medicíny je velmi těžké, o to více si cením toho, že ještě zbývá čas i na vlastní tvorbu. Čas adventu navíc vybízí k zastavení a k alespoň krátkému rozjímání. A proč ne třeba nad takovými krásnými fotografiemi?“ uvedl při vernisáži Milan Kolář.

Výstava bude pro návštěvníky přízemí nových Teoretických ústavů otevřená přibližně měsíc. Téma, které naplní prostor foyer příště, vyplyne ze zájmu dalších zájemců o prezentaci vlastní tvorby. „Prostor je určen právě pro ně a chceme jej pravidelně obnovovat,“ zdůraznila proděkanka Eliška Sovová. Se svými výtvarnými, fotografickými nebo jinými díly se mohou hlásit studenti a zaměstnanci napříč Univerzitou Palackého ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.