Lékařská fakulta si připsala na konto dalších dvanáct absolventů

Promoce ve slavnostním sále Klášterního Hradiska.
Foto: Pavel Konečný
pátek 19. prosince 2014, 12:07 - Text: Pavel Konečný

Dvanáct diplomů dnes v Klášterním Hradisku předal promotor Martin Modrianský deseti lékařům a dvěma zubařům, kteří slavnostně zakončili studium na Univerzitě Palackého.

„Povolání, které jste si vybrali, je náročné a kromě odborných znalostí bude vyžadovat lidský přístup. Doba vašeho studia a vzdělávání dneškem nekončí, bude potřebné se seznamovat s novými poznatky z lékařských, ale i přírodovědných či společenských disciplín, abyste mohli zodpovědně vykonávat své povolání,“ připomněl absolventům ve svém projevu prorektor Miroslav Mašláň.

Po složení slibu promluvila za absolventy Eliška Zajícová. Navázala na známý bonmot Jana Wericha, že když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl, a nemá být tím, čím není. „My jsme poznali, co nejsme, abychom byli tím, čím jsme,“ zdůraznila Zajícová.

Podle ní lékaři občas zapomínají být sami sebou. „Proto jsem si vybrala Wericha. Medicína se nedělá pro vědu, ale pro lidi, musí ji také cítit srdcem,“ vysvětlila lékařka, která již pracuje v rehabilitačním ústavu v Hrabyni.

Mezi absolventy byla i Petra Jaklová, jejíž promoci pečlivě sledoval i její otec. „Je to pro mě perfektní den, jsem na ni hrdý, je to už moje druhá dcera, která tady promuje,“ řekl Alois Jakl. Doma tak má dvě lékařky a manželku zdravotní sestru. „A nemůžu si stěžovat, že mě někde píchá nebo něco bolí,“ dodal s úsměvem.

Slavnostní ceremoniál ukončil promotor latinskou formulí: Quod bonum, felix, faustum, fortunatumque sit! Ať je to k dobru, štěstí, blahu a zdaru.

Klášterní Hradisko bylo v 18. století po zrušení církevních řádů Josefem II. proměněno na vojenský špitál. V dnešní vojenské nemocnici s třemi stovkami lůžek medici často vykonávají svou praxi. Právě proto se zde ve slavnostním sále konají i jejich promoce.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.