Lékařská fakulta rozdělila letošní státní dotaci ve výši téměř 250 milionů korun

Návrh na rozdělení finančních prostředků na fakultní pracoviště představil děkan Milan Kolář.
Foto: Velena Mazochová
úterý 29. března 2016, 08:05 - Text: Velena Mazochová

Akademický senát lékařské fakulty schválil návrh na dělení finančních prostředků ze státního rozpočtu pro rok 2016. Na jednotlivá fakultní pracoviště směřuje přes 247 milionů korun. Loni fakulta obdržela ze státního rozpočtu o dva miliony méně.

Návrh na rozdělení financí na jednotlivá pracoviště předložil senátorům děkan Milan Kolář. „Po odvodu na centrální jednotky UP činí naše dotace 247 368 tisíc korun, což představuje částku o 2,3 miliony vyšší než v předchozím roce,“ uvedl děkan.

Dotace na studenta a kvalitu výuky přesáhla pro letošní rok 187 milionů, na vědeckou činnost fakulta získala více než 83 milionů. „Díky tomu, že vláda poskytla o 600 milionů vyšší příspěvek pro rozvoj výzkumných organizací, máme o 719 tisíc více než loni,“ doplnil Milan Kolář. Jak zdůraznil, částky přidělené jednotlivým pracovištím odpovídají bodovému hodnocení jejich vědeckého výkonu. „Vše do poslední koruny je předáno příslušným pracovištím a týmům, které se o tento výsledek zasloužily,“ zdůraznil děkan.

Rozdělení finančních prostředků na jednotlivá pracoviště mohli senátoři detailně sledovat v podrobných tabulkových přehledech. Seznámeni byli také s výsledkem hospodaření v předchozím roce. „Loni jsme hospodařili s částkou něco málo přes 818 milionů,“ uvedl děkan. Přibližně stejnou sumu bude mít fakulta k dispozici i letos. „Další zdroje představují zejména granty, které tvoří 40 procent příjmů fakulty. Jde ale o účelově vázané peníze,“ upozornil děkan.

Senát schválil také změny ve studijních plánech pro akademický rok 2016/2017 a projednal fakultní legislativní normy. Program jednání, které proběhlo 22. března, byl doplněn o bezprostřední reakci na teroristické útoky v Bruselu, k nimž došlo ve stejný den. Jeho oběti uctili senátoři minutou ticha.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.