Lékařská fakulta bude znovu vybírat z pěti akademiků

Ilustrační foto:
Pavel Konečný
pondělí 5. května 2014, 12:54 - Text: Pavel Konečný

Do opakovaných voleb o křeslo v Akademickém senátu UP na lékařské fakultě opět míří pět vyučujících. Ve čtyřech případech se jména shodují. Volit budou akademici i studenti znovu ve středu 7. května.

Mezi kandidáty tentokrát chybí Zdeněk Mrozek, který podle nejnovější definice není akademikem, protože není na univerzitě zaměstnán v hlavním pracovním poměru. Mrozek nakonec nebyl při řádných volbách připuštěn ani k hlasování, na což si stěžoval. Jeho protikandidát Martin Petřek si zase stěžoval, že Mrozek neměl být ani mezi kandidáty, že by jeho 69 získaných hlasů bylo rozděleno jinak.

„S ohledem na těsné poměry hlasů na druhém a třetím místě tak hlavní volební komise dospěla k závěru, že došlo k vadě ve volebním procesu, která mohla mít vliv na výsledek voleb,“ sdělil předseda hlavní volební komise Michal Bartoň.

V řádných volbách z pěti kandidátů uspěli Pavel Arzenbacher a Jitka Vostálová, kteří by se do senátu dostali. Oba kandidují znovu. Stejně tak Petřek a také Dagmar Riegrová. Nově kandiduje urolog Aleš Vidlář.

„Chci to poznat z druhé strany a také jsem chtěl, aby tam byl někdo z klinické sféry. Za pokus to stojí,“ objasnil svou motivaci Vidlář. Ke kandidatuře jej přesvědčil jeden z přátel. „Nejsem nijak známý, vůbec nedokážu odhadnout výsledek,“ dodal Vidlář, který medicínu praktikuje 14 let. Zároveň má poloviční učitelský úvazek na fakultě.

K minulým volbám přišlo 301 hlasujících, což byl nejmenší počet voličů na celé univerzitě.

Při opakované volbě zůstává v platnosti výsledek do studentské komory. Lékařskou fakultu bude ve „velkém senátu“ reprezentovat Viliam Dioszegi.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.