Lékařská fakulta bude volit děkana

Senát včera zvolil čtyřčlennou volební komisi ve složení: Pavel Kurfürst, Jiří Gallo, Jakub Kania a Petra Dudová.
Foto: Pavel Konečný
středa 17. prosince 2014, 07:49 - Text: Pavel Konečný

Akademický senát lékařské fakulty včera vyhlásil volbu kandidáta na děkana. Současnému děkanovi Milanu Kolářovi skončí funkční období 31. května 2015. Přestože se volba uskuteční až v dubnu, kvůli zákonným termínům přistoupil senát k vyhlášení už včera.

„Především proto, aby byl dostatečně dlouhý prostor pro navržení kandidátů,“ vysvětlil předseda senátu Jan Strojil. Kandidáty na děkana je možné navrhnout do 20. února. Své teze by před akademickou obcí měli přednést 14. dubna, o týden později by 36 senátorů mělo někoho z nich zvolit.

Mělo. Jenže již nyní je jasné, že 21. dubna budou tři senátoři mimo Olomouc, a proto Marián Hajdúch požádal o změnu termínu voleb. Po dlouhé diskuzi se mu dřívější termín nepodařilo prosadit. Proti byl především čerstvě zvolený předseda volební komise Pavel Kurfürst. „Žádný termín nebude vždy vyhovovat naprosto všem,“ argumentoval.

Přestože senát nakonec schválil navržený harmonogram s 21. dubnem jako dnem volby, je možné, že usnesení bude chtít někdo na nejbližším zasedání 17. února revokovat a termín se ještě změní.

Jistý je už alespoň první kandidát, kterým je zatím neoficiálně současný děkan. „Chtěl bych dokončit započatou práci,“ netajil se Kolář. Je přesvědčen, že řada věcí se v posledních letech povedla. I když vyjmenoval obě vědecká centra, nejvíce si váží toho, že se fakulta stmelila. „To není vidět, to nejsou budovy, rivové body, odučené hodiny, to se děje někde jinde, ale je to nejpodstatnější – otevřenost, informovanost a komunikace,“ zdůraznil Kolář. Doplnil, že stejně důležitá byla těsná spolupráce s fakultní nemocnicí.

Děkan vyjmenoval také úkoly, které by chtěl mít před sebou. „Musíme přestěhovat zbytek děkanátu a dokončit rekonstrukci starých Teoretických ústavů, zřídit menzu... musíme udržet kvalitu našich studentů a výuky i vědecko-výzkumný trend, všecko musí být v rovnováze,“ uvedl Kolář.

Z volby senátu vzejde vítězný kandidát na děkana. Toho musí ve funkci potvrdit ještě rektor. Funkční období bude ohraničeno léty 2015-2019. Pokud bude zvolen do čela fakulty někdo jiný než Milan Kolář, půjde od obnovení univerzity v roce 1946 o dvacátého děkana.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.