„Každý dopis je úspěch“

Maraton psaní dopisů.
Foto: Pavel Konečný
úterý 10. prosince 2013, 21:45 - Text: Pavel Konečný

Osm desítek dopisů napsali dnes medici, kteří se zapojili do maratonu jejich psaní. Mezinárodní akce na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí pořádá Amnesty International každoročně v době kolem 10. prosince, tedy Mezinárodního dne lidských práv.

Před olomouckými mediky ležely včera tři vzory. „Mohou si vybrat jeden z nich, nebo napsat každému, je to na jejich dobrovolnosti. Každý dopis je úspěch,“ prohlásila za organizátory z IFMSA Annamária Jindrová.

Monika Strmenská ze třetího ročníku se původně přišla jen podívat, co se to v nepoužívaném bufetu děje. „Zjistila jsem, že je to pro dobrou věc, tak jsem se zapojila. Napsala jsem dopis, abych podpořila nějakou ženu, která byla týraná a znásilňovaná, aby se obnovil její proces,“ popsala. Její dopis podpořil Miriam Lopézovou z Mexika, která byla v roce 2011 týden držena ve vojenských kasárnách, kde byla mučena a sexuálně zneužívána vojáky. Za to nebyl nikdo potrestán. „Požadujeme řádné a nestranné prošetření mučení a sexuálního násilí vůči Miriam Lopézové,“ uváděli pisatelé dopisů vládnímu zmocněnci.

Jana Vařechová si vybrala dopis pro běloruského prokurátora, v němž požadovala řádné a nezávislé prošetření špatného zacházení s Iharem Cichanjukem na policejní stanici. Zastala se tím Ihara Cichanjuka. který byl letos v lednu po neúspěšném pokusu o registraci nevládní organizace na podporu lidských práv vyšetřován policií, zbit a bylo mu vyhrožováno. Za útok nebyl nikdo potrestán. Násilí vůči němu proběhlo pouze kvůli jeho odlišné sexuální orientaci.

„Spousta mých kamarádů jsou homosexuálové a myslím si, že mají právo na to, aby jimi byli, a nezaslouží si být za to nějak odstrkováni, natož biti. Zároveň mám docela kladný vztah k Bělorusku,“ vysvětlila studentka druhého ročníku, jejíž babička pocházela z Ukrajiny.

Loni lidé ze 77 zemí napsali téměř dva miliony dopisů. Cílem je poslat jich co nejvíce s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí a upozornit na porušování práv konkrétních lidí a skupin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.