Káva - podle studií zdravý životabudič
Pohled na kávu se mění. Vědci začínají na základě výsledků studií vyznávat názor, že jde o prospěšný nápoj, který má i jiné než pouze povzbuzující účinky. Zaručuje delší a zdravý život.
Až dosud se káva pila především kvůli kofeinu, alkaloidu, který povzbuzuje srdeční činnost. „Káva ale obsahuje více než dvě stovky chemických struktur, z nichž je velká většina antioxidantů. Tedy látek ze skupiny polyfenolů, které působí proti volným radikálům a zpomalují apoptózu – přirozené stárnutí a obměnu buněk,“ uvedl kardiolog docent Miloš Táborský, přednosta I. interní kliniky olomoucké fakultní nemocnice.
Jeho tvrzení se opírá o renomované studie, jejichž data jasně vypovídají o kladném vlivu na některá onemocnění. Přesto káva není spásou pro všechny.
Padlý mýtus nezdravého nápoje
Mýty o nežádoucích a nezdravých účincích kávy začala bořit studie z Harvardu. Dvanáct let dohlíželi lékaři na deset tisíc pacientů. Výsledek? Káva snižuje riziko cukrovky druhého typu u mužů až o padesát a u žen o třicet procent. Snižuje také výskyt Parkinsonovy choroby a cévních mozkových příhod.
Průlomová je i studie publikovaná v The New England Journal of Medicine, která dlouhodobě sledovala 229 tisíc mužů a 173 tisíc žen ve věku od padesáti do sedmdesáti let. Pití kávy bylo spojeno s delším věkem. Pokud se ze studie odstranila data kuřáků, měli pijáci kávy delší prognózu dožití. Bohužel, káva a cigareta podle mnoha lidí patří k sobě.
Studie prokázaly, že mnohem méně kladných vlastností má káva bez kofeinu. Nemá tak výrazné ochranné účinky. Chybí jí nejsilnější antioxidanty. Koneckonců kofein je obsažen i v dalších nápojích, třeba kolového typu a ty rovněž nevykazují žádný výrazný ochranný účinek.
Pozor na turka
Pití kávy v Česku se nejmohutněji rozšířilo před první světovou válkou v dobách Rakouska-Uherska. A hojně rozšířeným způsobem pití kávy byl takzvaný turek. „Ten ale není vhodný na zažívání, škodí žaludku. Tímto způsobem přípravy se může navíc redukovat obsah pozitivních látek. To už je lepší instantní káva. Za nejvhodnější považuji klasické espreso, protože pára zachová neporušeny nejcennější látky,“ řekl Táborský.
Denní dávka kávy není pro každého stejná. Vědecké studie ale ukazují, že více než čtyři šálky kávy mohou být nebezpečné. Zpravidla se doporučují dva šálky denně. Kávě by neměl holdovat člověk, který má rozkolísaný krevní tlak, cukrovku nebo onkologické onemocnění.
Podle Táborského si kávu může občas dopřát i pacient s léčeným vysokým krevním tlakem. Protože káva má močopudné účinky, takže dostane z organismu nadbytečnou vodu.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.