Jeden svět na lékařské fakultě nabídne pět filmů

Obrázek z filmu Na sever od slunce.
Zdroj: Jeden svět
sobota 2. listopadu 2013, 09:35 - Text: Martina Šaradínová

Výpověď o mentálně hendikepovaných hudebnících zahájí v úterý na lékařské fakultě minipřehlídku filmů, které byly letos uvedeny na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Do počátku prosince se uskuteční projekce pěti filmů.

Po úvodním snímku Punkový syndrom bude o týden později následovat portrét pronásledovaného ugandského gay aktivisty Davida Katoa v dokumentu nazvaném Říkejte mi Kuču. Dalším v pořadí bude příběh o útěku z civilizace za polární kruh Na sever od slunce, poslední listopadové úterý nabídne pohled na odvrácenou tvář jedné z postsovětských republik ve filmu Úžasný Ázerbájdžán. Přehlídku 3. prosince uzavře zamyšlení nad možnostmi vzdělávání znevýhodněných dětí Všichni spolu.

„Všechny dokumenty byly natočeny v posledních dvou letech a většinu z nich diváci v Olomouci dosud neměli příležitost vidět. Filmy jsou opatřeny českými titulky,“ uvedl Pavel Kurfürst ze spolupořádajícího Centra pro výuku cizích jazyků lékařské fakulty. Bezplatné projekce se uskuteční ve velké posluchárně Teoretických ústavů vždy od 16 hodin.

Organizátoři minipřehlídky se již počtvrté zapojili do unikátního projektu humanitární organizace Člověk v tísni, která v rámci programu Promítej i ty! nabízí zapůjčení vybraných festivalových filmů. Podle koordinátora programu Ondřeje Kamenického se do projektu od jeho vzniku v roce 2010 zapojilo přes 1300 dobrovolníků, kteří uspořádali téměř 5500 projekcí pro více jak 50 tisíc diváků. Na lékařské fakultě se přehlídka koná od začátku projektu vždy na podzim, dosud představila na dvacet filmů téměř sedmi stovkám diváků. Ačkoliv na projekce přicházejí hlavně studenti medicíny, jsou přístupné celé akademické obci i široké veřejnosti.

„Stejně jako v minulých letech některé projekce doplníme o prezentace činnosti neziskových organizací, které nějakým způsobem s filmy souvisí. Tradičně dáme prostor olomoucké skupině Amnesty International a nově občanskému sdružení Ollove ,“ řekla Veronika Pargačová z olomoucké pobočky studentské organizace IFMSA (International Federation of Medical Student's Associations).

Podrobné informace jsou dostupné ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.