Jan Bardoň stříbrný v celostátní SVOČ

Jan Bardoň s diplomem ve studovně na Teoretických ústavech.
Foto: Pavel Konečný
neděle 7. prosince 2014, 08:52 - Text: Pavel Konečný

Druhé místo v celostátním kole studentské vědecké odborné činnosti (SVOČ) vynesla Janu Bardoňovi jeho práce, v níž se věnoval hluboké mozkové stimulaci.

Bardoň již loni zvítězil se svou „svočkou“ Neuromodulační léčba neurologických a psychiatrických poruch v kategorii lékařských klinických oborů na domovské fakultě. „Rád bych v tomto tématu pokračoval i po skončení studia. Jednou třeba v disertační práci,“ připustil student šestého ročníku oboru Všeobecné lékařství.

Loni na začátku pátého ročníku se na práci domluvil se školitelem, pak musel číst odbornou literaturu, aby se seznámil s tématem a s tím, co o něm napsali v zahraničí, pak teprve přišla na řadu vlastní práce.

„Neuromodulační téma je poměrně široké. Při léčbě se zavedou do mozku elektrody, kde stimulují určité mozkové struktury. Používá se to zejména k léčbě Parkinsonovy choroby a jiných neurologických nebo psychiatrických onemocnění,“ vysvětlil medik. Za svou práci nakonec získal prostřednictvím stipendia 13 tisíc korun a další čtyři mu přijdou za druhé místo v celostátním kole.

Svočka mu zabrala prakticky celý rok. Přesto nikdy neměl ani pomyšlení, že by s ní nejraději skončil. Jediné, čeho zalitoval, že mu obhajoba v Hradci Králové ubrala trochu času na učení ke státnicím. Jak řekl, jeho motivací pro SVOČ bylo i poznání nových lidí. Při celostátním kole na lékařské fakultě v Hradci Králové měl zhruba dvě desítky soupeřů.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.