Helena Kollárová převzala univerzitní ocenění i jmenovací dekret

Heleně Kollárové blahopřál děkan Milan Kolář.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 29. června 2015, 14:46 - Text: Velena Mazochová

Stříbrnou medailí Za zásluhy o rozvoj Univerzity Palackého – Pro merito ocenil dnes děkan lékařské fakulty Milan Kolář dlouholetou činnost přednostky Ústavu preventivního lékařství Heleny Kollárové. Zároveň ji potvrdil ve vedení pracoviště na dalších pět let.

Docentku Kollárovou děkanovi doporučila komise ve výběrovém řízení, které je vypisováno na vedoucí místa pravidelně v pětiletém intervalu. „S doporučením jsem se opravdu rád ztotožnil a je mi velkým potěšením poděkovat za dosavadní i budoucí práci,“ uvedl při slavnostním předání jmenovacího dekretu Kolář.

Staronová přednostka současně převzala stříbrnou medaili Za zásluhy, udělenou rektorem při příležitosti životního jubilea. „Ústav preventivního lékařství je zcela solidní, seriózní a prosperující ústav, který považuji za jedno ze stabilních pracovišť fakulty.  Ať se vám i celému kolektivu daří i nadále,“ doplnil děkan.

S Univerzitou Palackého spojila Helena Kollárová celý svůj profesní život. Po promoci na olomoucké lékařské fakultě nastoupila na katedru sociálního lékařství. V Ústavu preventivního lékařství působí od roku 1989, kde pracovala nejprve jako jeho tajemnice, později jako zástupkyně přednosty pro výuku a od roku 2009 ve funkci přednostky. „Žádná vědeckovýzkumná ani publikační aktivita by nebyla možná, kdyby se mnou na tomto pracovišti nespolupracovali pracovití a zdatní kolegové. Doufám, že ještě nějakou dobu se mnou vydrží,“ zdůraznila Kollárová.

Odborně se Kollárová zaměřuje na principy epidemiologické metodologie, epidemiologie infekčních a závažných neinfekčních nemocí, zejména nádorových onemocnění. Její výzkumná činnost zahrnuje spolupráci na 11 grantových projektech. Je autorkou 78 odborných publikací včetně prestižních zahraničních časopisů a tří výukových skript. V pedagogické činnosti se soustřeďuje na zlepšení organizace a forem výuky.

„V současné době chystáme projekt zaměřený na sledování nádorových onemocnění karcinomu prsu. Byli jsme také osloveni docentem Dušanem Lužným z filozofické fakulty, který připravuje projekt k migraci některých etnik. Měli bychom sledovat epidemiologické aspekty a rizika infekčních onemocnění,“ objasnila nejbližší úkoly pracoviště Kollárová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.