Gingivitis, nikoli gaudeamus

Malí vysokoškoláci si s pomocí studentů zubního lékařství osvojili správnou techniku čištění zubů.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 28. března 2013, 10:18 - Text: Martin Višňa

Čištění zubů není posluchačům Dětské univerzity cizí, a to ani z teoretické roviny. Jak ale používat zubní kartáček co nejefektivněji, jim včera na Teoretických ústavech ukázala Anna Ševecová se svým týmem z kliniky zubního lékařství.

Korunka, sklovina, bakterie, plak. Nebyl téměř žádný pojem, který by děti nějak znejistěl. Jen latinská terminologie jim dělala drobet problém. „Jste chytří. Dokázali byste ale pojmenovat zánět dásně latinsky, jak se to učí naši dospělí studenti?“ zeptala se Ševecová během výkladu o tom, jak vznikají onemocnění ústní dutiny. Bleskurychle se jí dostalo překvapivé odpovědi: „Gaudeamus!“

Část názvu studentské hymny samozřejmě není tím správným označením pro zánět dásní, během přednášky si ale děti termín gingivitis osvojily natolik, že by jej bezchybně vyslovily i o půlnoci. Navíc někteří pečliví studenti si jej nejen poznamenali, ale přikreslili si k němu i obrázek zdravých a nemocných úst.

Jednou z těch pilnějších byla Adéla Mrázková z Nového Jičína, která nejčastěji odpovídala na kladené otázky. „Bavilo mě to, ale zubařinu dělat nechci,“ prozradila před svou paní učitelkou, jež dodala, že Adéla je vůbec šikovná žačka a že ji baví a zajímá spousta věcí.

Malí vysokoškoláci se také dozvěděli, proč se osmičkám říká zuby moudrosti anebo že ráno se zuby čistí pro krásu a večer pro to, aby si odpočinuly. Na závěr si pak správné čištění zubů s pomocí studentů zubního lékařství nacvičili, přičemž každý si domů odnesl svůj nový zubní kartáček.

Po zubech bude příští týden věnována pozornost správnému držení těla a dýchání. Výuka se uskuteční na fakultě tělesné kultury v Olomouci-Neředíně. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.