Fotografie ze „země ohně a ledu“ provázejí královstvím přírodních živlů

Pohled na část čtyřicetikilometrového vulkanického hřbetu.
Foto: David Friedecký
pondělí 11. dubna 2016, 07:17 - Text: Velena Mazochová

Detail bahenní sopky, nejmohutnější vodopád v Evropě, křišťálově čisté kry v říčním korytu nebo úchvatná podívaná z vrcholů kopců na hladinu ledovcového jezera. I takové zážitky zprostředkuje návštěvníkům výstava velkoformátových fotografií s názvem Island – země nezkrocených živlů. Ve foyer Teoretických ústavů lékařské fakulty představuje svou tvorbu David Friedecký z Dětské kliniky.

Neopakovatelnou atmosféru ostrovní země zachytil na svých fotografiích při cestách před čtyřmi lety. „Krajina Islandu je nesrovnatelná s čímkoli v Evropě. Prvních pět hodin po příjezdu zůstanete jen zírat, jak jiný a nádherný svět to je. Těch čtrnáct vystavených fotek je jen úzký výsek,“ uvedl David Friedecký.

Při výběru a uspořádání snímků se pokusil představit zejména rozmanitost přírodních krás Islandu. „Chtěl jsem ukázat, jak rozdílná ta krajina je a s čím se kde může člověk setkat. Každý kousek Islandu je svůj a zároveň extrémně odlišný - východ a střed spíše sopečný, západ zase více travnatý a s množstvím fjordů, na jihu lze vidět spoustu ledovců, vodopádů, na severu rozmanitou faunu,“ vysvětlil fotograf.

Působivost vybraných fotografií ocenil děkan Milan Kolář, který výstavu spolu s dalšími členy vedení fakulty slavnostně otevřel. „Jsme rádi, že studenti i zaměstnanci budou mít možnost přijít se sem podívat a z těchto krásných snímků načerpat osvěžení pro svou další práci. Doufám, že výstava bude úspěšná a vyvolá zájem návštěvníků z celé fakulty i fakultní nemocnice,“ zdůraznil při vernisáži děkan.

V laboratoři metabolických poruch Dětské kliniky se David Friedecký ve své odborné práci zaměřuje na vývoj nových metod pro diagnostiku metabolických onemocnění u malých dětí. Vědecké práci se věnuje také v Ústavu molekulární a translační medicíny a ve Fakultní nemocnici Olomouc má na starosti celý novorozenecký screening pro Moravu. I přes značné pracovní vytížení by se na Island rád znovu vrátil, nejraději v zimním období. „Zima ukazuje vše zase úplně jinak – především všechnu tu vodu, která je na Islandu přítomná,“ prozradil své další cestovní plány.

Výstavu Island – země nezkrocených živlů ve vstupním prostoru Dostavby Teoretických ústavů lékařské fakulty si mohou zájemci prohlédnout do poloviny května. Na konci semestru je vystřídá další z připravovaných expozic. „Přihlásili se už další kreativní zájemci z řad pedagogů i studentů. Doufáme, že se nová tradice ujme,“ dodala organizátorka akce Magda Sedláčková. Jak připomněla, nový výstavní prostor se letos naplnil už podruhé. Premiérově zde na konci loňského roku vystavoval své fotografie student medicíny Robin Ševčík.

Island očima Davida Friedeckého si můžete prohlédnout také ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.