Fakultním vínem je Pálava a Merlot z roku 2011

Degustace vín byla tečkou společné porady přednostů a vedení fakulty. Mezi hodnotilteli byli i Vítězslav Kolek, přednosta kliniky plicních nemocí a tuberkulózy (vpravo) a kardiolog Miloš Táborský.
Foto: Pavel Konečný
pátek 26. prosince 2014, 09:57 - Text: Pavel Konečný

Přednostové klinik, ústavů a vedení lékařské fakulty vybralo za fakultní víno odrůdy Pálava a Merlot ročník 2011 z vinařství Sonberk. Tradice výběru fakultního vína se naplnila letos podeváté.

„Jsou to zaslepené vzorky, jednička nebyla špatná, ale toto mi připadá polosuché, i když – krásně voní...“ hodnotil děkan Milan Kolář vzorek s číslem 2. Jak přiznal, preferuje bílá vína. „Červená moravská nejsou špatná, ale bílá jsou kvalitnější. Mám rád Sauvignom, ryzlink nebo Rulandské šedé,“ řekl. Podle svých slov ale upřednostňuje kvalitu. Zkrátka dobré víno.

Podobně to má s vínem i kardiolog Miloš Táborský, přednosta 1. interní kliniky. „Nehodnotím vína podle toho, co mám rád, i když mám nějaké preference. Mám tu školu, že víno hodnotím vždy v kombinaci s jídlem. Víno se má s jídlem snoubit a podle toho i hodnotit,“ vysvětlil. Obecně by ale volil typické moravské odrůdy tedy Ryzlink vlašský nebo pinoty. „Zkrátka tradiční a vyzkoušené odrůdy. Novošlechtěné podle mě nepřinášejí chuťově moc zajímavého,“ dodal Táborský.

Letos vybírali přednostové z osmi vzorků. „Objednávka bílého i červeného vína je dohromady kolem pěti set lahví. Slouží jako vánoční nebo novoroční dárky,“ uvedl děkan Milan Kolář. Žertem dodal, že víno z rukou lékaře je lék.

Tradici výběru fakultního vína založil bývalý děkan Zdeněk Kolář v roce 2006.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.