Fakultní nemocnice přijme 22 absolventů

Ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 5. března 2015, 15:03 - Text: Pavel Konečný

Zcela nový způsob přijímání nových lékařů zavádí olomoucká fakultní nemocnice ve spolupráci s lékařskou fakultou. Budoucí absolventi se mohou hlásit do konce března.

Prakticky na každé klinice Fakultní nemocnice Olomouc je k dispozici jedno až dvě místa pro uchazeče z řad současného šestého ročníku Všeobecného lékařství. „Do konce března je potřeba podat přihlášku s motivačním dopisem, studijními výsledky případně doporučením a dalšími náležitostmi. Po standardním vyhodnocení a pohovoru bude zhruba do poloviny dubna jasné, kdo je přijat,“ řekl uchazečům o místo ředitel nemocnice Roman Havlík. V posluchárně bylo v tu chvíli 29 studentů, tedy o sedm více než je míst, a hlásit se mohou i absolventi jiných lékařských fakult.

Čerstvé posily z lékařské fakulty mohou do nemocnice nastoupit 1. července, srpna nebo září. Mohou si vybrat. Vybírají si i konkrétní místo na základě vlastních preferencí.

„Já bych rád na dětské oddělení. Nemám druhou alternativu, je to moje priorita. Když to neklapne, tak bych šel do jiné nemocnice tady v okolí,“ prohlásil Vojtěch Bodnár. Podle něj až praxe ukáže, zda je novinka v přijímání absolventů životaschopná. „Každopádně si myslím, že je to fér, protože všichni mají stejnou šanci,“ dodal Bodnár.

Čerstvé zaměstnance by čekal v prvním roce úvazek 0,8 v nemocnici a 0,2 na lékařské fakultě. S nástupním platem přibližně 24 tisíc korun. Pedagogické povinnosti si budou čerství lékaři plnit například v centru simulátorů Centesimo nebo v Ústavu molekulární a translační medicíny.

„Máme ambici umožnit nové generaci co nejlepší podmínky, aby lékaři byli akcelerování ve svém odborném růstu,“ uvedl ředitel Havlík. Připustil, že zároveň také vytvoří mezi nimi konkurenci. „Všechny fakultní nemocnice mají nějaké absolventské systémy, ale jinak pojaté. My chceme využít jejich zkušenosti a jít zase o krok dále,“ objasnil Havlík.

Podle děkana lékařské fakulty Milana Koláře si medici dosud hledali místo sami, nebo se přihlásili do doktorského stipendijního programu a k tomu dostali malý úvazek. Za malý plat tak fungovali naplno. „Teď to chceme standardizovat,“ vysvětlil Kolář.

Vzhledem k nedostatku lékařů nemívají absolventi medicíny problém se sháněním místa. „Fakultní nemocnice je ale pro studenty srdcovka. I když tam nemusí chtít všichni, protože někteří mají rodinné závazky v místě bydliště,“ naznačila za šesťáky Aneta Křenková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.