Fakultní nemocnice přijala do absolventského programu čtyřicet mladých lékařů

Letošní absolvent olomoucké lékařské fakulty Štěpán Hudec pracuje od půlky prázdnin na 1. interní klinice - kardiologické.
Foto: Velena Mazochová
pátek 14. srpna 2015, 08:52 - Text: Velena Mazochová

Od prvního srpna začala na olomouckých klinikách a ústavech pracovat většina mladých lékařů, kteří byli vybráni do absolventského programu lékařské fakulty a fakultní nemocnice. Unikátní projekt, který oslovil zájemce z Česka a ze Slovenska, bude pokračovat i v dalším roce.

„Zvykám si, píšu dokumentaci, proplétám se příjmovými zprávami a seznamuji se s děním v nemocnici. A mám toho plnou hlavu, protože jsem ještě hodně velký začátečník,“ shrnul s úsměvem první týdny na 1. interní klinice letošní absolvent olomoucké medicíny Štěpán Hudec, kterému se podařilo uspět se žádostí o vysněnou kardiologii. „Vždycky mne bavila a byla pro mne ze všech oborů nejkrásnější. Je tady celé spektrum zajímavých vyšetřovacích metod, které člověk může dělat - od neinvazivy až k invazivním výkonům, jako jsou srdeční katetrizace nebo elektrofyziologická vyšetření.  Je to obor krásný, ale i náročný,“ dodal Hudec.

Vedle interní kardiologické kliniky přijaly nejvíce nových zaměstnanců neurologická, chirurgická a plicní klinika. Nové posily získaly také alergologie, oční a otolaryngologická klinika, oddělení urgentního příjmu nebo alergologie, ústav farmakologie i soudního lékařství. Tři čtvrtiny z přijatých lékařů nastoupily na jednotlivé kliniky a ústavy k prvnímu srpnu, ostatní se připojí po podzimních státnicích.

Unikátní projekt

Absolventský program je určen mladým lékařům, kteří v letošním nebo loňském roce úspěšně dokončili studium medicíny a na jaře prošli výběrovým řízením. V rámci celého úvazku jim umožňuje nastoupit do medicínské praxe ve fakultní nemocnici, zapojit se do výuky lékařské fakulty a projít dalšími vzdělávacími kurzy napříč obory. Pracovní poměr na jeden rok s nástupním platem 23 tisíc korun dává zároveň prostor pro zahájení přípravy k atestaci.

„Úvazek 0,8 hradí fakultní nemocnice a 0,2 lékařská fakulta. Obě instituce se jako jedny z prvních v České republice rozhodly, že absolventům zaručí takto sloučený celý úvazek s platem podle platných tabulek,“ informovala proděkanka lékařské fakulty a členka výběrové komise Eliška Sovová. 

Noví zaměstnanci byli vybráni z téměř 70 zájemců na základě předem stanovených kritérií. „Vážený studijní průměr se kombinoval s účastí v soutěži studentské odborné činnosti.  Dalšími kritérii byly stáže nebo studijní pobyty v zahraničí a doporučující dopis od odborníka v oboru, kam chtěl absolvent nastoupit,“ vyjmenovala Sovová. Ve většině případů se podle ní noví lékaři dostali na místa své první volby.

Na domovské klinice stráví absolventi nejméně polovinu ročního pracovního poměru. Během druhé části se budou podle možností moci seznámit s dalšími obory v rámci specializačního vzdělávání. 

Přínos pro lékaře i nemocnici

O ukončení nebo prodloužení pracovního poměru rozhodne vedení fakulty a nemocnice na základě hodnocení a doporučení školitelů a konzultantů. „Možnost opakovaně navazovat pracovní poměr na dobu určitou nám pomáhá především k tomu, abychom byli schopni vyfiltrovat schopné lékaře. Cílem je dosáhnout přirozeného přísunu mladých a talentovaných lidí a lépe saturovat generační výměnu, odchody do důchodu nebo na rodičovskou dovolenou,“ zdůraznil personální náměstek fakultní nemocnice Jaroslav Lhoťan.

Nový projekt lékařské fakulty a fakultní nemocnice je podle něj zároveň reakcí na dlouhodobě nepříznivou situaci v českém zdravotnictví. „Mladí lékaři mají možnost odejít pracovat do zahraničí a využívají ji. Vedení nemocnice ve spolupráci s lékařskou fakultou tak chce alespoň dílčím způsobem tento odliv eliminovat a zatraktivnit pracovní prostředí nemocnice pro současné absolventy,“ zdůraznil Lhoťan.

Absolventský program byl poprvé vyhlášen letos v dubnu a kromě olomouckých absolventů přilákal také zájemce z lékařských fakult v Praze, Brně i na Slovensku. Nové kolo bude vyhlášeno na podzim. „Chtěli bychom v něm pokračovat i v dalších letech,“ potvrdil za fakultní nemocnici Lhoťan.

Informace k absolventskému programu lékařské fakulty a fakultní nemocnice ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.