Docentka Alžběta Holibková obdržela Zlatou medaili Univerzity Palackého

Zlatá medaile UP pro docentku Alžbětu Holibkovou.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 27. října 2015, 11:02 - Text: Velena Mazochová

Zlatou medaili Za zásluhy o rozvoj Univerzity Palackého obdržela docentka Ústavu normální anatomie lékařské fakulty Alžběta Holibková. Její dlouholetou činnost ve prospěch fakulty ocenilo vedení univerzity při příležitosti významného životního jubilea.

Rektor Jaroslav Miller jubilantce poděkoval a předal jí ocenění včetně diplomu. „Tímto zlatá medaile přechází do vašeho vlastnictví a diplom potvrzuje, že jste ji dostala,“ uvedl s úsměvem rektor.

Ke gratulantům patřil také děkan lékařské fakulty Milan Kolář, který vyzvedl více než padesátileté působení oslavenkyně v Ústavu normální anatomie. „Ochotně předávala své bohaté zkušenosti mladým kolegům, a to jak v pedagogické, tak vědecké práci. Jejíma rukama prošly celé generace mediků v rámci výuky normální anatomie,“ řekl Kolář. Jak dodal, k jejím studentům patřil také. „I mne jste učila a zkoušela, a i když se občas něco nezadařilo a my jsme někdy zlobili, byla jste vždy velice objektivní. Chtěl bych vám poděkovat, za všechno, co jste pro studenty a fakultu činila, co činíte a ještě činit budete,“ zdůraznil Kolář.

Do Ústavu normální anatomie nastoupila Alžběta Holibková  po promoci na olomoucké lékařské fakultě v roce 1960 a dodnes se zde věnuje výuce i vědecké práci. „Studenty učím pořád ráda, nabíjejí mne energií. Stále je nutím, aby se co nejvíc učili, zvlášť, když na anatomii neboli ´anču´ mají jen dva semestry. Je hodně těžké zvládnout kolem čtyř tisíc názvů a souvislostí,“ uvedla Holibková.

Ve vědecké činnosti se Alžběta Holibková věnovala antropometrickým studiím dětí olomouckého venkova a zejména studiu imunokompetentních tkání dutiny ústní a hrtanu, kde dosáhla prioritních poznatků a byla odměněna cenami Československé anatomické společnosti. V posledních dvaceti letech pracuje také jako hlavní autorka široce koncipovaného projektu Videoatlas anatomie člověka. Dosud obsahuje 25 dílů a je využíván pro výuku i individuální studium anatomie. Kromě toho publikovala na 80 prací.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.