Docent Divoký oceněn stříbrnou medailí

Docent Vladimír Divoký převzal stříbrnou medaili „Za zásluhy“.
Foto: Pavel Konečný
středa 2. října 2013, 07:30 - Text: Velena Mazochová, Pavel Konečný

Stříbrnou medaili Pro merito Univerzity Palackého obdržel včera docent Vladimír Divoký. Předal mu ji na jednání akademického senátu fakulty děkan Milan Kolář.

„Je to ocenění nejen mé, ale celého kolektivu z ústavu biologie,“ prohlásil Divoký, přestože medaile odkazovala i na jeho životní jubileum.

Divoký a jeho spolupracovníci se věnují studiu molekulární patofyziologie hematologických poruch a biologii kmenových buněk. Některé jeho práce významně přispěly k obecnému poznání regulace normální a patologické erytropoézy, jako i k odhalení role zánětlivých cytokinů a poškození DNA v rozvoji akutní leukémie. „Získané poznatky mají svůj význam i pro zpřesnění diagnostiky studovaných poruch hematopoézy a jsou zároveň i předpokladem pro rozvoj nových terapeutických přístupů,“ uvedl děkan Milan Kolář.

Program výzkumu v oblasti molekulární hematologie odstartoval zhruba v roce 2000. „Je to zásluha nejen současného vedení fakulty, ale i předchozích děkanů, Čestmíra Číhalíka a Zdeňka Koláře. Podpořili mne v době, kdy jsem přecházel z amerického pracoviště zpátky do České republiky a umožnili mi tento program zahájit. Věřili, že tím investují do budoucnosti lékařské fakulty, a já doufám, že jsem jim to tímto způsobem vrátil,“ řekl Divoký, který v prvních letech 21. století působil jako hostující profesor na MD Anderson Cancer Center v texaském Houstonu.

Od roku 1999 je Divoký zaměstnán v olomoucké fakultní nemocnici na hemato-onkologické klinice, o rok později začal pracovat v Ústavu biologie Lékařské fakulty UP. V roce 2003 byl jmenován docentem v oboru biologie.

Docent Divoký je držitelem několika odborných ocenění a je členem společností American Society of Hematology a International BioIron Society.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.