Do Olomouce se sjeli dětští endokrinologové z České a Slovenské republiky

Repro: Žurnál UP
pátek 5. února 2016, 07:36 - Text: Velena Mazochová

Novinky a aktuální doporučené postupy v diagnostice a léčbě nemocí žláz s vnitřní sekrecí jsou na programu 17. dnů dětské endokrinologie, které dnes začínají v Olomouci. Pozvání na dvoudenní odborné setkání přijalo na dvě stě lékařů a zdravotních sester z Česka a Slovenska.

Hlavní témata konference jsou věnována uplatnění praxe založené na důkazu v dětské endokrinologii a vybraným typům endokrinologických onemocnění u dětí. „První den budou přednášky zaměřeny na Evidence-based medicine v endokrinologii a na consensus guidelines neboli doporučené postupy v diagnostice a léčbě nejčastějších endokrinopatií, tak, jak jsou publikovány Evropskou společností pro pediatrickou endokrinologii. Na druhý den jsme pozvali k účasti odborníky naší lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Olomouc, s nimiž  spolupracujeme v rámci multidisciplinárního přístupu k pacientům s endokrinopatiemi,“ přiblížila program setkání jeho odborná garantka a zástupkyně přednosty olomoucké Dětské kliniky Jiřina Zapletalová.

Zazní také přednášky letošních vítězů soutěže o nejhodnotnější práci českých autorů v oboru endokrinologie. „Soutěž se pořádá desátým rokem a je velmi milé, že v posledních letech vítězí především mladí lékaři. Jejich práce jsou obvykle unikátní a vítězí ten, jehož publikace je v zahraničním časopise s nejvyšším faktorem impaktu. Molekulární genetika vede,“ zdůraznila Jiřina Zapletalová.

Jako součást sobotního programu je připraveno předání Ceny docenta Kopeckého za celoživotní přínos dětské endokrinologii. „Letos bude udělena potřetí. Po předchozím návrhu a tajném hlasování ji vždy obdrží lékař, který se významným způsobem podílel na rozvoji dětské endokrinologie a diabetologie,“ uvedla Jiřina Zapletalová.

Dny dětské endokrinologie mají v České republice  dlouholetou tradici. „Jejich koncepce se v posledních letech nemění. Pravidelně se střídá ´postgraduální´ a ´kasuistický´charakter setkání, aby byl dán prostor široké pediatricko-endokrinologické obci. Poslední čtyři roky mají svou oddělenou sekci i zdravotní sestry, které se účastní v hojném počtu,“ řekla Zapletalová.

Na pořadatelství 17. dnů dětské endokrinologie se podílejí Pracovní skupina dětské endokrinologie České pediatrické společnosti, Dětská klinika lékařské fakulty a FNOL. V Olomouci se konají už potřetí. „Počet účastníků rok od roku roste, přibývají lékaři ze Slovenska. Těší mne, že do Olomouce jich vždy přijede více než kamkoliv jinam,“ doplnila Jiřina Zapletalová.

Informace o programu letošního setkáni endokrinologů ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.